Ve vsetínském babyboxu našli holčičku. Měla staré dupačky, pojmenovali ji podle fotografa

Babybox - ilustrační foto

Babyboxy a jejich bezpečnost

Ve vsetínském babyboxu našli holčičku. Byla zabalená v šedé dece, oblečená ve starých velkých dupačkách a vážila 2 700 gramů. Jde o 252. děťátko nalezené v babyboxu za letošní rok.

Dívenku pojmenovali Jindřiška, podle kmotra vsetínského babyboxu Jindřicha Štreita, vsetínského rodáka, jenž je znám jako dokumentární fotograf. Jindřiška je šestým letošním děťátkem a skóre holky versus kluci zvýšila na 138:114.

Zakladatel babyboxů v Česku Ludvík Hess prosí Českou mincovnu, aby vyrazila zlatý novorozenecký dukát, jímž společnost tradičně obdarovává děti z babyboxu.

ČTĚTE VÍCE: Obrovské překvapení na koncertu Marka Ztraceného. Ukázal video z utajené svatby

V Česku je nyní 81 babyboxů. První byl instalován v roce 2005. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Tagy: