Večeřová: Němci pumpují do potravinářství peníze, u nás to vypadá na přání vlády ho zrušit

Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová

360° 31.10.2023

Potraviny v příštím roce zdraží, shodli se v úterním vysílání pořadu 360° prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Ceny by měly vzrůst do deseti procent, odhadli. Večeřová zároveň uvedla, že zatímco v Německu vláda pumpuje do potravinářství peníze, v Česku je sektor na okraji zájmu, a někdy má dokonce pocit, že je tichým přáním kabinetu, aby byl zrušen.

Pokud by měly ceny potravin klesat, musely by klesnout náklady, a to nejen v případě energie, které jsou čtvrté nejvyšší v Evropě. „Náklady ale budou stoupat a nejde jen o elektřinu, ale třeba i o likvidaci obalů, odpadů,“ uvedla Večeřová.

ČTĚTE TAKÉ: Jak ušetřit a vyzrát na ceny v obchodech? Nemějte velké oči, radí ekonomové

Prouza v této souvislosti upozornil, že s problémy se budou potýkat nejen potravináři, ale všechny firmy, které budou za energie platit mnohonásobně více než jejich evropští konkurenti. „Prostě pořád jsme v situaci, kdy české firmy mají jedny z nejdražších energií v Evropě. Znamená to, že mají výrazně vyšší náklady a o to hůř se jim konkuruje,“ uvedl Prouza.

České potravinářství je podle jeho slov pod velkým konkurenčním tlakem zahraničních dodavatelů, což znamená, že budou muset zdražovat. „Můžeme se bavit o tom, jestli to bude znamenat nárůst o tři nebo o sedm procent, ale nárůst to určitě bude,“ řekl.

Večeřová souhlasí s tím, že nárůst může být do deseti procent. Prezidentka Potravinářské komory varuje, že řada firem už začala své závody přesouvat do zahraničí, kde jim nabídnou lepší podmínky, „Jestliže vám v Maďarsku někdo řekne, že vám dá polovinu investice a ještě vám odpustí daně třeba na pět let, tak samozřejmě pro vás je výhodné to postavit tam, a nikoliv tady. A z čeho bude stát platit investice a mandatorní výdaje, když nebude mít příjem z firem?“ ptala se Večeřová.

Prouza přiznal, že „apetit pro nové investice je hodně omezený“. Česko podle jeho slov často prohrává soutěž o nové investice s Rumunskem, Bulharskem, ale čím dál víc také se západní Evropou, například Francií.

„Jeden z problémů, který máme, je, že umíme spoustu věcí vypěstovat, ale vyvážíme pšenici, vyvážíme mléko, vyvážíme živá zvířata a zpátky dovážíme zpracované potraviny místo toho, abychom si je tady vyráběli a aby přidaná hmota zůstávala v Česku,“ řekl Prouza.

Jako příklad uvádějí Německo a jeho podporu jednotlivým firmám. Oba se domnívají, že podpora bude ještě větší vzhledem k tomu, že Německo nenastartovalo svou ekonomiku tak rychle, jak se předpokládalo.

„My můžeme závidět Německu jeho vládu za snahu napumpovat peníze do průmyslu, aby fungoval. Tady mám dojem, že potravinářský sektor je úplně na okraji zájmu, a někdy mám pocit, že je tichým přáním vlády, aby se zrušil,“ uvedla Večeřová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odbory chystají protesty. Jsme proti zdražování energií, řekl Středula a prozradil datum

Tagy:
potraviny Tomáš Prouza dovoz Dana Večeřová Potravinářská komora 360° ekonomika investice