Byla jsem jen zvědavá. Žena spustila alarm v Národním muzeu, škoda jde do milionů

Žena v Národním muzeu spustila požární alarm.

Žena, která spustila alarm v muzeu, promluvila

Kdo stiskl požární tlačítko v Národním muzeu a způsobil tím třímilionovou škodu? Prst na tlačítko položila žena, která má podle svých slov sklony k bipolární poruše a schizofrenii. A proč to udělala? Prý ji vedla zvědavost.

Spuštění alarmu v prostorách nové budovy Národního muzea se začíná osvětlovat. Žena, která za incidentem v muzeu stojí, popsala, co ji k tomu vedlo. „Pouze ze zvědavosti jsem to chtěla zkusit a netušila jsem, že opravdu bude fungovat. Nebyla jsem si vědoma, že to způsobí nějakou škodu, a určitě jsem neměla v úmyslu něco poškodit,“ svěřila se CNN Prima NEWS poté, co ji vypátrali studenti Vyšší odborné školy publicistiky.

Dvaadvacetiletá žena nejdříve zmáčkla tlačítko, které slouží k deaktivaci požárního systému, a nic se nestalo. Zamířila proto do vedlejší místnosti. „Našla druhé tlačítko, které opětovně zmáčkla, čímž spustila celý alarm, tedy vypuštění hasícího plynu,“ přiblížil policejní mluvčí Jan Rybanský.

„Cítila jsem se překvapeně, propadla jsem panice. Okamžitě jsem se evakuovala. Během toho jsem si ale vzpomněla, že mám svůj majetek v šatně, ale zavřela se protipožární brána a uvěznila mě uvnitř zhruba na 10 minut,“ pokračovala žena. Na dotaz, co následovalo, dodala, že se poté dostala ven.

Národní muzeum se k případu nechtělo vyjádřit. Podle vyjádření policistů s nimi žena, která poplach spustila, spolupracuje. Jejich stanovisko k případu je zatím stále stejné. „Případ je v tuto chvíli prověřován pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení,“ dodal Rybanský.

Za to hrozí až šest let vězení. Pokud by se případ dostal před soud a znalecký posudek by prokázal, že v daný okamžik bylo chování ženy ovlivněno jejím zdravotním stavem, soudce by k tomu podle právníků zcela jistě přihlížel.

Tagy: