Kdo je nový Putinův generál? Velel masakrům v Sýrii, teď má jasný úkol na Ukrajině

Ruské síly na Ukrajině povede generál Alexandr Dvornikov. Do funkce ho jmenoval prezident Vladimir Putin. Dvornikov má bohaté zkušenosti z bojů v Sýrii. Jeho hlavním úkolem bude zlepšit koordinaci mezi jednotkami.

Šedesátiletý Alexandr Dvornikov je popisován jako generál „staré školy“, jehož vzdělání stojí na sovětských vojenských doktrínách. Ty považují útoky na civilní cíle za prostředek k získání převahy na bojišti.

Začínal v roce 1982 jako velitel čety a jako důstojník z povolání postupně stoupal v hodnostech. Bojoval v druhé válce v Čečensku a vystřídal několik vrcholných pozic, než byl pověřen velením ruských jednotek v Sýrii.

Beztrestné bombardování

Dvornikov byl Putinem vyslán v září 2015 na misi, jejímž cílem bylo stabilizovat pozice syrských režimních sil, které se podle Teheránu a Moskvy ocitly na pokraji pádu. V Sýrii Dvornikov rychle zřídil leteckou základnu poblíž severozápadního pobřeží, odkud bombardéry útočily na města a městečka v celé provincii Idlib. Na pádu města Aleppo se podstatnou měrou podílely ruské nálety, které běžně cílily na nemocnice, školy, fronty na chleba a další civilní cíle.

Protiletadlový systém, který nechal instalovat, poskytl ruským a syrským letounům vzdušnou nadvládu nad Idlibem, takže své ničivé bombardování mohly v posledních pěti letech provádět úplně bez obav. Nyní ovšem bylo několik pilotů stíhaček, kteří se účastnili syrské války, sestřeleno nad Ukrajinou.

Dvornikov byl rovněž zodpovědný za ruskou kampaň proti Islámskému státu na východě Sýrie. Ruská propaganda se snažila oba konflikty spojit a tvrdila, že na obou stranách země bojuje proti stejnému nepříteli.

Přiznává Rusko svůj nezdar?

Putin považuje ruské tažení v Sýrii za úspěšné a udělil Dvornikovovi medaili Hrdina Ruska, jedno z nejvyšších ocenění země. Rusko v konfliktu ztratilo jen velmi málo vojáků nebo letadel a dokázalo si po celou dobu udržet vzdušnou převahu.

Dvornikov nyní bude velet ruským vojenským silám na Ukrajině. „Jeho zkušenost naznačuje, že Rusko zřejmě ve své brutalitě přitvrdí. Ruské tažení v Sýrii bylo známé svojí brutalitou, terorem a také utrpením civilního obyvatelstva, zejména v Aleppu,“ popsal reportér CNN Phil Black.

„Výměna generála se považuje za tiché přiznání Ruska, že se mu doposud příliš nedařilo podle plánu. Mělo se také za to, že se ruské jednotky v různých částech Ukrajiny chovají nezávisle na sobě a někdy dokonce spolu soupeří o zdroje, logistickou podporu. To vše nasvědčuje tomu, že ruský odchod ze severu a koncentrace na východě má za cíl konsolidovat válečné operace Ruska. Právě proto se Ukrajina obává, že nadcházející boje budou velmi tvrdé,“ varoval Black.

Tagy: