Charkov čeká ještě větší útok. Vagnerovci jsou hrdlořezové, říká analytik

Ruský voják

Expert Pavel Havlíček o situaci na Ukrajině

Hlavním cílem Rusů po neúspěšné kyjevské operaci se stane Charkov. Ve vysílání CNN Prima NEWS před tím varoval analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. Hovořil také o Vagnerově skupině, která se podle něj podílela na masakrech v ukrajinském městě Buča.

Ruští vojáci v okupovaných oblastech Ukrajiny dále rabují a masakrují civilisty. „Dnes situace vypadá tak, že ruští vojáci mají od Vladimira Putina a nejvyššího velení pokyny, aby právě akcemi proti civilnímu obyvatelstvu zvyšovali politický tlak na vedení v Kyjevě a dosáhli určitých ústupků. Je to samozřejmě děsivé. Bohužel se to ale zdá být poslední taktikou ruské armády na Ukrajině,“ zhodnotil Havlíček.

Po stažení ruských vojsk Ukrajinci nacházejí miny nastražené v pračce nebo na dveřích. V Buči byly miny i pod mrtvolami ukrajinských obyvatel. „Zákeřnost jde na úroveň vojáků a jednotlivých velitelů, kteří nechávají průchod tomu nejhoršímu mezi svými jednotkami. Na druhou stranu by nás ale nemělo překvapit, že to Rusové dělají. Pod vedením Vladimira Putina jde o jakousi normu,“ má jasno analytik.

Vagnerovští hrdlořezové

„Viděli jsme to již před dvaceti lety během druhé čečenské války, kdy se ruští vojáci chovali hodně podobně. V určitém gardu to samé probíhalo i v Sýrii. Zároveň přicházejí zprávy ze subsaharské Afriky, kde se vojáci Vagnerovy armády podíleli na masakrech civilního obyvatelstva v Mali a dalších zemích ve středu Afriky,“ popsal Havlíček.

BBC považuje vagnerovce za jednu z nejuzavřenějších ruských organizací. Oficiálně neexistuje, nicméně se předpokládá, že za posledních sedm let s ní uzavřelo smlouvu až 10 tisíc osob. Jelikož jde o paramilitantní jednotku žoldáků, členové pracují na jiných úkolech než klasická armáda a jsou zpravidla věrní tomu, kdo si je najal.

„Mluvilo se o tom, že byli přímo zapojeni do masakrů v Buči. Jsou to informace, které pravděpodobně odchytla německá tajná služba. Myslím si, že část těchto hrdlořezů opravdu je nasazována na Ukrajinu na nejhorší zločiny právě proto, že jde o žoldáky, kterým je v zásadě úplně všechno jedno,“ vysvětlil analytik.

Společnost Maxar také zveřejnila nové satelitní snímky, které zachycují zhruba 13 kilometrů dlouhý ruský konvoj východně od Charkova. „Myslím si, že hlavním cílem po neúspěšné kyjevské operaci bude Charkov, který je symbolem východoukrajinského regionu. Mariupol je také velmi strategickým cílem právě s ohledem na propojení východních regionů s anektovaným Krymem,“ vysvětlil Havlíček.

Tagy: