Jako tisíc říznutí nožem a Rusové odhalí slabiny. Americký generál popsal taktiku Ukrajinců

Generálporučík americké armády Mark Hertling

Americký generál o situaci na Ukrajině

Ukrajinské síly si připravují půdu pro velký útok a testují slabiny Rusů. V rozhovoru pro stanici CNN to uvedl penzionovaný americký generálporučík Mark Hertling. Podle něj musí okupanti reagovat na mnoho menších ataků, čímž Ukrajinci získávají důležité informace, které pak mohou využít. Tuto taktiku přirovnal k řezání nožem.

Tento týden vzbudil pozornost především vpád ruských dobrovolnických oddílů do Bělgorodské oblasti, kde se na několika místech střetly s pravidelnou ruskou armádou. Podle Hertlinga to byl velmi chytrý tah. „Ukrajinci mohou říct: ,Hele, my nevíme, kdo to udělal, ale víme, že je to užitečné pro bombové útoky nebo ničení dělostřeleckých a muničních skladů‘,“ uvedl ve vysílání CNN. Podobný vpád má navíc jak strategický, tak i psychologický efekt, protože v řadách nepřítele způsobí chaos, dodal.

Generálporučík pak zmínil i další útoky, například na ruské muniční sklady nebo průzkumnou loď Ivan Churs. „Ukrajinci tím zjišťují slabá místa Rusů – jak přesouvají své jednotky, aby čelily různým hrozbám, které přicházejí z neočekávaných směrů,“ vysvětlil Hertling s tím, že je to jako tisíc říznutí nožem.

ČTĚTE TAKÉ: Válka zamíchala kartami v Rusku. Prigožin nahradil opozici a po Bachmutu chystá nový projekt

Podle Hartlinga jde o jasnou taktiku připravit si půdu pro budoucí bojiště. Tyto menší útoky totiž značně narušují činnost okupantů a nutí zaujmout ruského velitele jiný přístup. „Pak přesune síly nebo brání věci, které dříve neměl v plánu bránit, nebo odhaduje, odkud by ukrajinský úder mohl přijít příště. A také to odvádí aktivní ruské síly z obranných linií, které Rusové budovali posledních pět měsíců. Umisťují je na jiná místa, jako jsou hraniční přechody. Ukrajinci pak tento pohyb vidí a můžou ho využít k útoku v místech, kde Rusové nejsou,“ popsal expert.

Tagy:
válka CNN Ukrajina Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Mark Hertling Belgorodská oblast