Novotný a Ovčáček jeli na Ukrajinu. Kdyby každý pomáhal jako on, bylo by to tu hezčí, říká starosta

Nečekaná dvojice –⁠ starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný a bývalý mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček –⁠ se spolu v minulých dnech vypravila na Ukrajinu. Navštívili mimo jiné Hostomel, se kterým Řeporyje v únoru uzavřely partnerství. Novotný se k Ovčáčkově účasti na cestě nechtěl příliš vyjadřovat. Podle svých slov lidi nelustruje.

„AN225 Mria. Moc smutné. Pro chcimíry: jsem tady (na Ukrajině, pozn. red.) a ta válka je opravdová, nejsou to herci,“ napsal řeporyjský starosta na Twitter. Text doplnil mimo jiné fotografií s troskami bývalého největšího letadla světa, které na začátku invaze zničili ruští vojáci.

ČTĚTE TAKÉ: Armádě nestál ani za po*ranou kytici. Pohřeb dobrovolníka padlého na Ukrajině vzbudil vášně

Trosky stroje se nacházejí na letišti u města Hostomel. To se nachází pouhých několik kilometrů od ukrajinské metropole a v únoru s ním městská část Prahy vedená Novotným uzavřela partnerství.

„Viděl jsem Mriju, jednali jsme s vedením města, navštívil jsem několik smutných míst. Bylo to taková válečná turistika, kterou by potřebovali čeští chcimíři,“ uvedl Novotný pro CNN Prima NEWS.

„Na letní prázdniny plánujeme přijmout 40 dětí z Hostomelské oblasti. Organizuje se také léčba vojáků v České republice. Po návratu do Česka budeme okamžitě jednat s ministerstvem obrany, aby nám s tímto programem pomohlo,“ citovalo Novotného ukrajinské médium Podrobnosti.

Na Ukrajině ale nebyl řeporyjský starosta sám. Hostomel s ním navštívil také zástupce českého velvyslance na Ukrajině Jiří Preclík a jel s ním také bývalý mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Společná návštěva zvedla na českém internetu vlnu vášní. Někteří se Novotného na sociální síti tázali, zda jel do Hostomelu skutečně společně s Ovčáčkem. „Ano, jel jsem tam s Jirkou, to je nějak zakázané? Víte, že je válka?“ napsal starosta.

Bývalý mluvčí podle něj Ukrajině „dost pomáhá.“ „Kdyby každý pomáhal Ukrajině jako Jirka Ovčáček, bylo by to tady hezčí,“ uvedl Novotný pro CNN Prima NEWS. „Nelustruju lidi, kteří pomáhají Ukrajině. Jirka pomáhá, jak může, a já ho nebudu soudit.“

„Těm, co nepomáhají Ukrajině a smýšlejí prorusky, bych přál válku, aby si uvědomili, co to je,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajincům hrozí ztráta důležitých spojenců. Evropská pomoc naráží na své limity, říká expert.

Tagy: