Velká pardubická se poběží. Čínský netopýr s námi nemůže cvičit, říká Váňa

Legendární žokej Josef Váňa (autor: MIchal Růžička/MAFRA)

Největší český dostihový závod, Velká pardubická, se v neděli poběží. Pořadatelé omezili počet účastníků na nejnutnější minimum tak, aby se vešli do vládou nařízeného maxima 130 osob. Osminásobný vítěz Josef Váňa má z toho, že se akce koná, velkou radost. Koronavirus pocházející z Číny, který ovlivňuje život v Česku už od února, označil za „čínského netopýra“.

„Když by byla válka, tak dobře, ale nějakej čínskej netopýr tady s námi nemůže cvičit donekonečna,“ řekl pro CNN Prima NEWS sedmašedesátiletý žokej Josef Váňa. Podle něj by absence diváků nemusela hrát ve výkonu jednotlivých jezdců a koní roli. „Některým to bude vyhovovat, některým zase ne. Když ale vzpomenu na tehdy třináctiletého koně Železníka, jak doma vypadal, že toho má dost. Poté přijel ale do Pardubic a měl uši nahoru, ocas nahoru a byl jak hříbě,“ připomněl si vítězství v roce 1991 Váňa.

Pořadatelé se museli vypořádat zejména s omezením, že by na závodišti nemělo být v jednu chvíli více než 130 osob. „Podařilo se nám najít řešení jak splnit všechny podmínky. Náš areál má 56 hektarů, to nám pomohlo. Museli jsme se ale omezit na nejnutnější minimum, takže tady budou účastníci dostihu, jezdci, ošetřovatelé, trenéři a nejnutnější realizační tým,“ vysvětlila PR manažerka dostihu Kateřina Nohavová.

Startu jubilejního 130. ročníku Velké pardubické tedy nic nebrání. „Dráha je v ideálním stavu. Do rána jsme ji museli ještě pokropit, protože jsem to ve čtvrtek změřil a hlavní dráha byla na rozhraní pevná až pružná. Teď už ale nevyschne,“ řekl pro CNN Prima NEWS správce areálu Jiří Janda.

Tagy: