Povodně v Česku vyplavily starou munici, může být kdekoli. Hrozí výbuchy, varují pyrotechnici

Nevybuchlou munici mohou lidé po povodních najít v podstatě kdekoliv.

Velká voda vyplavila munici

Oblasti zasažené zářijovými povodněmi zároveň patří mezi ty, kde se hojně vyskytuje nevybuchlá munice z druhé světové války. Podle expertů se často nachází jen pár centimetrů pod zemí a navzdory svému stáří je velmi nebezpečná. Stále hrozí, že vybuchne. Kvůli velké vodě teď mají pyrotechnici o pětinu více výjezdů.

Nevybuchlou munici mohou lidé po povodních najít v podstatě kdekoli – v blízkosti vodních toků, na poli, ale třeba i na procházce v lese. Nejčastější nálezy jsou pak podle pyrotechniků na Ostravsku, Opavsku a Jesenicku. „Při povodních dochází k odmývání sedimentů a zeminy tam, kde se valí voda. Smyje to lehké, malé částice a velké těžké předměty, jako je munice, zůstávají na místě,“ vysvětlil pyrotechnik Jiří Chládek pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Velká voda zastihla Františka na dovolené. Zničila dům i pneuservis, se ženou spí v karavanu

Policejním pyrotechnikům narostl kvůli vyplavené munici počet výjezdů zhruba o dvacet procent. „Je to vlivem jak povodňové vlny, tak i následných úklidů v zaplavených kůlnách, sklepích, garážích. Za poslední dny jsou to průměrně tři výjezdy denně,“ upřesnil policejní pyrotechnik Petr Osmančík pro CNN Prima NEWS.

Pyrotechnici často nacházejí dělostřelecké miny a puškové, dělostřelecké nebo ruční granáty. „V těch sklepích, garážích jsou to zejména menší věci a zpravidla to, co si lidé přinesli z vojny,“ uvedl Osmančík.

Prvenství však drží sovětské dělostřelecké miny z druhé světové války. Jen během tohoto týdne v jednom dni zajistili hned pět takovýchto min.

Potenciální nálezci by se podle odborníků neměli nechávat zmást tím, že je zrezivělá munice stará. „Naopak zkorodovaná munice je manipulačně daleko nebezpečnější, protože se rozpadají zapalovače, odhalují se rozbušky a mechanismy,“ upozornil pyrotechnik Jiří Chládek pro CNN Prima NEWS.

Ať už tedy munici najdete doma v garáži nebo na procházce v lese, nikdy s ní nemanipulujte a vždy hned volejte linku 158.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Manželé z Jesenicka 20 let zvelebovali dům, po povodni ho museli zbourat. Katastrofa, truchlí

Tagy:
les povodeň CNN Prima NEWS garáž pyrotechnika munice Pyrotechnická služba katastrofy, nehody a mimořádné události