Manželé z Jesenicka 20 let zvelebovali dům, po povodni ho museli zbourat. Katastrofa, truchlí

Manželé Rabkovi bojovali v rozbouřené vodě o život, v poslední chvíli je zachránil vrtulník.

Manželé Rábkovi přišli o dům. Jak se jim daří měsíc po povodni?

V České Vsi na Jesenicku, která patřila mezi nejpostiženější obce letošních povodní, šlo k zemi pět rodinných domů. Mezi nimi i obydlí manželů Rábkových, kteří museli s živlem bojovat o přežití. Demolice skončily a postiženým se dostává pomoci od dárců i od státu.

Manželé Rábkovi z České Vsi, kterým voda před měsícem vzala dům a stála je málem i život, se i přes všechno dívají do budoucna s nadějí. „Situace byla opravdu těžká, katastrofická, ale máme pro co žít. Máme kolem sebe vnoučata, dcery, které nám hodně pomáhají, lidé… Nemáme slov, že je taková solidarita, že lidé chtějí pomáhat. To je něco úžasného,“ vylíčil Josef Rábek pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Pana Zdeňka stojí vysoušení domu po povodni 80 tisíc měsíčně. ČEZ odmítá postiženým slevit

Stát pomohl první mimořádnou částkou přes 70 tisíc korun. Připravena je i další, čtyřicetitisícová finanční pomoc, kterou budou rozdělovat starostové zasažených obcí. „Je to rozumné, že to dávají starostům obce, protože ti vědí, kdo je nejvíc poškozený,“ okomentoval Rábek. Částku prý s manželkou určitě uvítají, chystají se koupit nebo stavět nový dům.

Do České Vsi už se však Rábkovi vrátit nechtějí. Proto by uvítali výměnu pozemku za místo, kde nehrozí velká voda. „Na svém pozemku už stavět nebudeme. Zůstane tam, ale co s ním do budoucna bude?“ ptá se Rábek. „Když už jsme oba dva odcházeli do důchodu, řekli jsme si, teď už to máme. Já odložím montérky a budeme odpočívat a užívat si. A užívali jsme si rok a půl, možná dva,“ posteskl si.

Dům, ve kterém manželé bydleli od roku 2003 a zvelebovali ho dvacet let, už je srovnaný se zemí. „Domy, které byly natolik staticky narušeny, musely být zdemolovány,“ uvedl místostarosta České Vsi Karel Kubala.

Manželé však přišli o víc než jen o vysněný dům. „Víc mě bolí opustit sousedy než dům. To je nám velice líto. Obešel jsem je a řekl jim, že mi budou chybět. Objali jsme se, plakali jsme všichni. Už to tam nebude takové, už to bude jiné,“ smutní Rábek.

Zatím se ženou našli útočiště v domě své dcery.  Společně však plánují, že ještě jednou vybudují nový domov.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tříletého Patrika čeká operace mozku, pak se nemá kam vrátit. Povodeň vzala rodině z Opavy vše

Tagy: