CNN: Dechberoucí opuštěná města, na která zapomněl čas. Řada z nich leží v Evropě

Koho nebaví dovolená v přelidněných městech a na přecpaných plážích, možná ocení tipy na působivá místa, kde naopak nežije vůbec nikdo. Fascinujících oblastí, které mají svou slávu dávno za sebou, je totiž po světě celá řada. Jejich přehled přinesla CNN. A některé z nich leží i nedaleko České republiky.

Oradour-sur-Glane, Francie

Bývala to poetická rybářská vesnička, během druhé světové války ale tamní obyvatelstvo zmasakrovaly nacistické jednotky spadající pod SS. Němci zabíjeli občany vesnice ve stodolách, ženy a děti nahnali do kostela, který posléze vyhodili do povětří.

Někdejší prezident Francie Charles De Gaulle po válce ponechal vesnici opuštěnou v rozpadlém stavu, aby navždy připomínala hrůzy nacistického režimu.

Craco, Itálie

To italské Craco nezničily války, ale zemětřesení, které město zdevastovalo v roce 1980. Místo přesto dodnes láká na zbytky půvabné italské architektury. Populární je také u filmařů, natáčela se tu například bondovka Quantum of Solace s Danielem Craigem.

Wharram Percy, Velká Británie

Svou opuštěnou vesničku mají také v Británii. Obyvatelstvo Wharram Percy, které dnes vévodí rozpadlý kostel, se začalo tenčit už ve středověku kvůli nedostatku práce. Poslední obyvatelé měli místo opustit kolem roku 1500. Dnes je vesnice lákadlem pro turisty i archeology.

Belchite, Španělsko

Také v rozpadlé španělské vesničce Belchite lidé najdou kostel. Místo zničila bitva během Španělské občanské války. I v místy chátrající obci ale dodnes žije pár stovek lidí. Belchite se nachází na východě Španělska nedaleko Zaragozy.

Grand-Bassam, Pobřeží slonoviny

Za francouzské koloniální vlády bývalo z Grand-Bassamu hlavní město. Většina budov dnes na místě chátrá, v oblasti přesto nadále žijí lidé. Hned několik struktur ve městě je na seznamu památek UNESCO. Mezi nimi i pošta, banka či hotel.

Kolmanskop, Namibie

Zatímco poetika výše zmíněných míst nejde přehlédnout, s městem Kolmanskop v africké Namibii už je to složitější. Řada z tamních domů se totiž do půlky utápí v písku. Město, které požírá poušť, proslulo nálezem diamantů. V minulosti tu bylo i casino a jezdila zde tramvaj. Od roku 1956 je ale město opuštěné.

Bodie, USA

Kalifornské městečko Bodie zachvátila na konci devatenáctého století zlatá horečka. Po westernové éře z něj ale život vyprchal. Dnes je opuštěné město už jen připomínkou ikonické etapy americké historie.

Bankhead, Canada

Zašlou slávu těžebních měst připomíná kanadský Bankhead, který kdysi pulzoval díky uhelným dolům. Těžba se ale kvůli pracovním stávkám v roce 1922 zastavila a oblast se tak proměnila na město duchů.

Tagy:
CNN Velká Británie Francie Evropa lidé Španělsko Charles de Gaulle kostel Namibie města cestování Česko Druhá světová válka Bankhead Wharram Percy Oradour-sur-Glane Bodie Kolmanskop Grand-Bassam Craco Belchite Schutzstaffel