Požár v Ostravě: Hořela průmyslová hala, oheň se podařilo zkrotit až po devíti hodinách

V ostravské části Vítkovice hoří průmyslová hala, zasahuje 14 jednotek hasičů

Požár ve Vítkovicích

Hasiči ve čtvrtek odpoledne po více než 30 hodinách ukončili likvidaci požáru průmyslové haly společnosti Skatlop v ostravských Vítkovicích, řekla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Škoda zatím nebyla vyčíslena. Vyšetřovatelé budou dál pracovat na určení výše škody a příčiny vzniku požáru, kterou hasiči stále neznají. Společnost Skatlop nechce záležitost komentovat.

„V 16:00 velitel zásahu oznámil likvidaci požáru. Prostor jsme předali majiteli. Z místa odjela poslední jednotka hasičů,“ řekla mluvčí.

ČTĚTE DÁLE: Další dítě v rozpáleném autě. Otec odešel za prostitutkou, chlapci pomohli až kolemjdoucí

Hustý černý kouř z požáru byl ve středu dopoledne vidět na kilometry. Lidé měli na doporučení radnice omezit větrání. Škodliviny se v ovzduší ale podle měření neobjevily. V souvislosti s požárem halu a okolní objekty opustily tři desítky lidí. Záchranáři 12 z nich na místě ošetřili. Nikdo ale nepotřeboval další lékařskou péči.

Mluvčí ostravské policie Eva Michalíková uvedla, že policie se zabývá okolnostmi vzniku požáru. Hledá možného viníka. „Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Viníkovi hrozí až pětiletý pobyt ve vězení. Další informace zatím nemůžeme uvést,“ řekla. Podle prvotních informací policie měla externí firma dělat paličské práce, přičemž začala hořet izolace.

„Skončilo ohledání místa zahoření, a to z důvodu zjištění vzniku a příčiny požáru. Na místě byli policejní specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz, psovod se služebním psem na vyhledávání hořlavých látek a spolupracujeme také s hasiči. Kriminalisté provádějí další procesní úkony, například výslechy osob a zjišťují také všechny skutečnosti, které by mohly nasvědčovat porušení bezpečnostních předpisů práce,“ uvedla Michalíková.

Ředitel ostravského areálu společnosti Skatlop Radomír Hrabovský nechce požár ani jeho okolnosti komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Nemám na to prostor. Ani nikdo jiný ze skupiny,“ uvedl. Ve čtvrtek svá slova zopakoval.

Hořet začalo ve středu před 10:00. „V 18:42 oznámil velitel zásahu lokalizaci požáru,“ uvedla Langerová. Dodala, že večer na místě zasahovalo šest jednotek hasičů. Přes den bylo jednotek až 16, což je více než 50 hasičů. „Zásah probíhal jak z vnitřní strany haly, tak i ze strany vnější, zde využívali hasiči výškovou techniku. Vzhledem k náročné konstrukci střechy a množství světlíků byl do akce povolán i vrtulník Letecké hasičské služby,“ sdělila Langerová. Dodala, že po hašení s pomocí vrtulníku hasiči kvůli možnému pádu střešních konstrukcí využívali k hašení výškovou techniku.

Hala v minulosti patřila společnosti Vítkovice Heavy Machinery ze strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. Během reorganizace ji převzala společnost zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Finanční problémy se ale opakovaly. V roce 2021 areál získala ve veřejné dražbě firma Skatlop.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok žháře, či msta? Požár domu na Svitavsku mohl někdo úmyslně založit

Tagy:
požár hasiči oheň Ostrava Moravskoslezský kraj plameny zásah dým Vítkovice průmyslová hala katastrofy, nehody a mimořádné události