Přestaňte si hrát na politika, křičela Balaštíková. ANO zneužívá povodně, zlobil se Skopeček

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) a poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

360° (263)

Ostrou hádku v pořadu 360° na CNN Prima NEWS odstartovalo téma krajských voleb v oblastech, které zpustošily silné povodně. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) řekl, že i když je situace v zasažených místech děsivá, politici by si neměli kvůli podobným krizím uměle prodlužovat mandát. Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) se na něj obořila s tím, „aby si přestal hrát na politika“. Skopeček se následně ohradil a oponoval, že ANO využije povodně k tomu, aby „získalo laciné politické body“.

Skopeček ujistil, že vláda udělá vše pro to, aby volby v zasažených oblastech proběhly regulérně. „I když je situace pro tyto obyvatele děsivá, na druhé straně má každý politik omezený mandát. Jedno ze základních pravidel demokracie je, že i když dojde k podobné přírodní katastrofě, neměly by se kvůli tomu mandáty uměle prodlužovat,“ prohlásil v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Hnutí ANO chce vytvořit povodňový fond, řekl Havlíček. Speciální daň by nepodpořilo

Podle Balaštíkové ale vláda situaci v tomto ohledu podcenila. „Všichni věděli, že to bude katastrofa. Začali jste vše řešit na poslední chvíli,“ opřela se do vlády zákonodárkyně. „Jenže povodně přišly minulý víkend, nikoliv předminulý, spletla jste se o týden,“ oponoval Skopeček. První výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, jež obsahovala velmi nepříznivé scénáře, vyšla na začátku minulého týdne.

Reakce místopředsedy Sněmovny nenechala Balaštíkovou chladnou. „Přestaňte si hrát na politika. Chápu, že kandidujete v těchto volbách, ale chcete ukázat občanům, že o ně stojíte? Proč se nemůže sejít kvůli odložení voleb v daných lokalitách dolní komora? Neumíte snad pracovat v sobotu jako hasiči?“ rozohnila se.

Občanský demokrat namítl, že s přenocováním ve Sněmovně nemá problém, „často i kvůli obstrukcím opozice“. „Takový krok by byl legislativně natolik náročný, že bychom se vystavili riziku soudních sporů. Není to o tom, že kašleme na lidi,“ zdůraznil Skopeček.

„Vybrali jsme to lepší ze dvou špatných řešení. Aby nás opoziční politici obviňovali z nelidskosti, je za hranou. Je vidět, že hnutí ANO využije i povodně, aby získalo laciné politické body,“ ohradil se.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Stížnostem na konání voleb se nevyhneme, míní Jelínek. Proč by bylo odložení horší variantou?

Tagy: