Kroupy a silný vítr, který lámal stromy. V Česku udeřily bouřky, zastavily provoz letiště

Následky bouřek v Praze

Hasiči v Praze vyjížděli v sobotu odpoledne kvůli bouřkám zhruba k desítce případů. V Praze 5 v ulici U Pernikářky spadl strom, nikomu se nic nestalo, nevznikly ani škody na majetku. Zhruba na půl hodiny byl pozastaven kvůli bouřce provoz na pražském letišti. Několik výjezdů kvůli bouřce měli i středočeští hasiči. Řekli to Daniel Fík z pražského hasičského sboru, mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková a mluvčí letiště Eva Krejčí.

„V ulici U Pernikářky zasahujeme u spadlého stromu na komunikaci. Za pomoci motorové pily rozřezáváme a budeme odklízet mimo vozovku,“ uvedli hasiči odpoledne na Twitteru.

Z fotografie je vidět, že strom spadl na silnici, kde naštěstí v tu dobu nebyla zaparkovaná žádná auta. Škody na majetku tak nevznikly, potvrdil Fík. Do 17:00 hodin zasahovali hasiči u 12 případů spojených s bouřkou. Na Twitteru uvedli, že se jednalo především o spadlé stromy nebo zlomené větve. Události se obešly bez zranění.

Odbavení letů na pražském letišti bylo podle mluvčí Evy Krejčí kvůli bouřce pozastaveno krátce před 13:15 a trvalo zhruba půl hodiny. Zpoždění letadel, která měla odlétat z Prahy, tak podle ní nebylo nijak zásadní. Výrazněji se to dotklo pouze letu z Londýna do Prahy. Letadlo bylo odkloněno do Drážďan, kde čekalo na lepší počasí, poté zamířilo do Prahy, dodala.

Rozvodnění toků i zatopené podchody

Výstraha před velmi silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí platila pro severovýchodní část Středočeského kraje do sobotních 16:00. V dalších částech Česka očekávají meteorologové silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečí do 21:00.

„S větším předstihem opět není možné přesně lokalizovat místo se silnou bouřkou, která ještě nevznikla, a zároveň je odvážné nějakou část území natvrdo vynechat. Každopádně nepočítáme s velkoplošným výskytem silných bouří, ale pouze s menším rozsahem nadlimitních jevů, které se vyskytnou v rámci rychle postupujících pásů srážek přes celou republiku k východu,“ uvedli meteorologové na Facebooku.

Varování před bouřkami platí do večera pro všechny kraje. Přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky, zatopit podchody či podjezdy a nárazy větru lámat větve stromů, upozorňují meteorologové. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Při řízení vozidla v bouřce doporučují snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Tagy: