Tropy nepoleví, o víkendu hrozí velmi silné bouřky. Meteorologové varují před požáry

Meteorolog Miloš Dvořák předpověděl počasí na další týden

Na českém území budou i během pátku pokračovat extrémní vedra. Teploty by se v některých oblastech mohly dostat až na 35 °C. Horka mají tentokrát doplňovat také občasné deště či dokonce bouřky. Ty by měly navíc na víkend ještě více zesílit. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové z ČHMÚ předpovídají, že nejvyšší teploty se během pátku budou pohybovat mezi 29 až 33 °C, popřípadě na jihovýchodě může být až zmiňovaných 35 °C. Naopak na horách výše než v 1000 metrech nad mořem se očekává teplota kolem 23 °C. V pátek by obloha měla být jasná až polojasná.

V noci přes nás od severozápadu přejde studená fronta. Nejnižší noční teploty experti odhadují na 21 až 17 °C, v údolích pak dokonce až 13 °C. I v noci se na některých místech můžou občasně objevit deště či přeháňky, bouřky pak jen ojediněle.

V sobotu se situace změní. Meteorologové z ČHMÚ předpokládají oblačno až zataženo, přičemž od západu na většině území dojde k občasnému dešti či přeháňkám. Místy se očekávají také bouřky a na některých místech i velmi silné. K večeru bude od západu srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 26 až 30 °C, na východě k 30 až 34 °C.

Neděle přinese jasno až polojasno, na východě zpočátku až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, na jihovýchodě kolem 17 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Vítr bude vát rychlostí 2 až 6 m/s. Teploty přes 30 °C by měly v Česku přetrvávat i začátkem příštího týdne.

Lze očekávat, že plno Čechů vyrazí za osvěžením k vodě. Ta je na většině míst v pořádku a má nižší teplotu než má okolní vzduch. „Teplota vody se pohybuje kolem 22, možná až 26 °C,“ řekl ve vysílání pořadu Nový den na CNN Prima NEWS meteorolog Miloš Dvořák.

Ten zároveň varoval, že na některých místech voda ke koupání nebude kvůli sinicím úplně dobrá. Jmenoval například vodní nádrž Orlík, vodu v tábořišti Sedlice nebo karlovarský Velký rybník. I nadále pak platí výstraha pro vznik a šíření požárů, která má platit pro většinu českého území.

Tagy: