Věřím, že zvítězíte. Zeman vyjádřil podporu Ficovi, přijede ho na Slovensko povzbudit

Exprezident Miloš Zeman vyslovil, koho podporuje v předčasných parlamentních volbách na Slovensku. Stejně jako jeho předchůdce Václav Klaus ve volbách přeje úspěch slovenskému expremiérovi Robertu Ficovi a jeho straně Smer-SD. Bývalá hlava státu to uvedla ve videu, které zveřejnila Ficova partaj. Kromě toho Zeman přislíbil, že Fica na Slovensko přijede podpořit osobně.

„Milý Robo, rád bych tobě a tvé straně Smer-Sociální demokracie popřál mnoho úspěchů ve volbách,“ začal ve videu, které zveřejnila Ficova partaj, Zeman.

PODÍVEJTE SE: Vrátí se Slovensko do rukou Roberta Fica?

Následně exprezident dodává, že Fica podporuje, neboť jsou oba sociálními demokraty. „Jsme vůči sobě vzájemně solidární a přejeme úspěch jeden druhému. Věřím, že i na Slovensku sociální demokracie zvítězí,“ pokračoval Zeman.

Hned několikrát vyjádřil přání, že Ficova případná budoucí vláda bude projevovat solidaritu například se studenty, zdravotnickými pracovníky a důchodci, které podle Zemana „pravicové a konzervativní vlády ožebračují“.

„Přeji, aby na Slovensku zvítězila sociální demokracie, a tobě a tvým spolupracovníkům přeji plný úspěch,“ zakončil ve videu Zeman.

Exprezident v rozhovoru s levicovým slovenským filosofem Eduardem Chmelárem řekl, že Fica osobně vyrazí na Slovensko do voleb podpořit. „Nejsem nezaujatý pozorovatel, protože 25 let znám Roberta Fica. Jsem jeho přítel, a dokonce jsem mu slíbil, že ho přijdu podpořit do Bratislavy v jeho volební kampani,“ řekl Zeman.

Zemanova podpora Roberta Fica nepřekvapí. Jedná se o dlouholeté přátele. Zeman navíc Ficovi v roce 2014 udělil Řád Bílého lva I. třídy. O dva roky později ho podpořil v parlamentních volbách.

Redakce CNN Prima NEWS požádala mluvčího bývalého prezidenta Jiřího Ovčáčka o vyjádření, kdy konkrétně Zeman na Slovensko vyrazí.

Fica podpořil i Klaus

Zeman se tak připojil ke svému předchůdci Václavu Klausovi, který rovněž podpořil Fica. „Pozorně sledujeme předvolební debaty i celou atmosféru na Slovensku. Jsme tím zneklidněni a ve Vašem úspěchu vidíme šanci, aby Slovensko zůstalo demokratickou zemí a aby zůstalo samo sebou,“ napsal Klaus slovenskému expremiérovi a šéfovi strany Smer-SD. Text vyšel na webu jeho Institutu.

Český exprezident dále uvedl, že důvodem onoho zneklidnění je pro něj čerstvý incident, kdy předseda hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a rovněž bývalý předseda vlády Igor Matovič narušil tiskovou konferenci Ficova Smeru, když přijel autem s tlampači. Na místě se strhla rvačka mezi Matovičem a Ficovým někdejším ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Vzduchem létaly nejen vulgární urážky, ale také pěsti a kopance.

Klaus v dopise dále zmínil, že je pro Fica nutné se „opřít o občany Slovenska“, nikoliv o „komentáře v New York Times či v jiných zahraničních médiích, včetně českých“.

„Výsledky slovenských voleb považujeme za důležité nejen pro Slovensko samotné, nejen pro další vývoj ve střední Evropě, ale také v Evropě jako celku. Budou mít dopad i v České republice,“ pokračoval v dopise Klaus.

Na závěr svého textu se exprezident veřejně vyznal z podpory Fica. „Berte tento dopis jako výraz naší podpory v závěru předvolebního boje. I když se z mediálních zpráv může zdát, že u nás stoupence nemáte, můžeme Vás ubezpečit, že tomu tak není,“ zakončil Klaus.

Tagy:
Slovensko Miloš Zeman Igor Matovič volby Václav Klaus Robert Fico sociální demokracie SMER - sociálna demokracia prezident České republiky volby do Poslanecké sněmovny PČR