Většina Čechů by chtěla prezidentku. Ženám podle průzkumů rostou preference

Referendum

Čtyři pětiny Čechů si umí představit jako hlavu státu ženu

Čtyři pětiny Čechů by si podle aktuálního průzkumu společnosti STEM/MARK dokázaly představit za prezidentku ženu. Mít jako hlavu státu ženu podobně jako na Slovensku je čím dál reálnější. Favoritem prezidentské volby zůstává Andrej Babiš, přestože se do boje o Hrad zatím oficiálně nepřihlásil.

Podle průzkumů rostou preference na prezidentskou volbu právě ženám. Podle společnosti STEM/MARK lidé favorizují mezi ženami senátorku Miroslavu Němcovou a jadernou fyzičku Danu Drábovou. Jedna kandidaturu teprve zvažuje, druhá o ní vůbec nepřemýšlí. „To se mě netýká. Nikdy jsem to nezvažovala,“ sdělila Drábová.

Do boje o Hrad se už ale některé ženy přihlásily. Třeba známá česká advokátka Klára Long Slámová, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebo šéfka České asociace povinných Denisa Rohanová. „Chci, aby se lidé v téhle zemi cítili velmi dobře, aby se jim vrátila sounáležitost, která mezi námi byla a vytratila se,“ uvedla Rohanová.

Svou kandidaturu dosud oficiálně neoznámila bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, boj o Hrad však silně zvažuje a zřejmě se na něj pomalu připravuje. „V tuto chvíli o kandidatuře přemýšlím. V momentě, kdy se vyřeší předávání univerzity, se mohu začít zabývat jinou agendou,“ vzkázala CNN Prima NEWS koncem ledna, kdy byla rektorkou. Podle kurzů sázkařských kanceláří patří mezi hlavní favority.

„Ženy považuji za takové empatičtější, takže to je za mě hlavní atribut,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Jsou na tom sociálně líp co se týče vnímání, nemají takovou touhu po moci,“ dodala další dotazovaná.

Podle politologů společnost po ženách ve vrcholné politice volá dlouhodobě. „Je to takový dlouhodobý trend, který je spojen s očekáváním, že ženy vnáší do politiky klid, nadhled, nejsou tak konfliktní, snaží se najít kompromis,“ řekl politolog Jan Kubáček. Největším favoritem na prezidenta ale stále zůstává bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který boj o Hrad zatím neoznámil. „Pokud bych byl prezident, tak bych chtěl být prezident pro všechny,“ řekl Babiš.

O Hrad zabojuje komik i miliardář

Do ostrého souboje by s Babišem mohl jít podle sázkových kanceláří armádní generál Petr Pavel. Spekuluje se, že právě Pavla by mohla jako kandidáta podpořit vládní pětikoalice. „Byl bych rád, kdyby vládní koalice vyjádřila podporu jednomu kandidátovi, ale nebude to ze své povahy stranický kandidát,“ sdělil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Mezi muži se o Hrad chystají bojovat miliardář a matematik Karel Janeček, podnikatel Karel Diviš, komik Miloš Knor nebo senátoři Pavel Fišer a Marek Hilšer. Ostrý start kampaní se očekává na podzim. Češi si pak nového prezidenta nebo prezidentku vyberou ve třetí přímé volbě na začátku příštího roku.

Tagy: