Babiš už není favorit sázkařů. Jak válka ovlivnila šance kandidátů na prezidenta?

Do třetí přímé volby prezidenta České republiky zbývá rok a Češi pomalu začínají přemýšlet nad svými favority. Mezi ty se dlouhodobě řadí především dvě jména: bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a armádní generál Petr Pavel. Kromě volebních průzkumů, které agentury postupně vyhodnocují, si lidé na budoucí hlavu státu sází. Jak válka na Ukrajině zamíchala kurzy? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled kandidátů, kteří mají v boji o Hrad největší šanci.

Současné hlavě státu Miloši Zemanovi již za rok končí druhé funkční období, a tak nemůže na Hrad znovu kandidovat. Občané České republiky se proto začínají zajímat o jeho možné zástupce. Jmen, která zmiňují, je celá řada, svou kandidaturu však oficiálně potvrdila jen hrstka.

Redakce CNN Prima NEWS na základě volebních preferencí a kurzů společností Tipsport a Fortuna připravila přehled možných kandidátů, o kterých česká společnost uvažuje.

Petr Pavel (kurz: 2,45)

Dlouhodobě se o generálovi Petru Pavlovi, který oznámil, že se na kandidaturu připravuje, mluví jako o jednom z hlavních favoritů. Předběžné průzkumy naznačovaly, že by se bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR o post hlavy státu v druhém kole utkal s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO), vyšel by však jako poražený. Situace na Ukrajině mu ovšem z hlediska šancí podle sázkových kanceláří značně nahrály.

Oproti lednovému kurzu společnosti Tipsport – 3,3 – si Pavel polepšil na 2,45 a svého zatím největšího rivala Andreje Babiše těsně poráží. Díky působení na postu předsedy vojenského výboru NATO má v oblasti vojenství a mezinárodní diplomacie k tématu války na Ukrajině blíže než jeho rivalové. Stejně tak na výhru Petra Pavla nyní sází lidé u společnosti Fortuna. Zde má generál kurz 2,5.

Andrej Babiš (kurz: 2,55)

Druhé místo v žebříčku kurzů patří bývalému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Oproti lednovým kurzům si z 2,9 polepšil na 2,55, nyní však na Pavla ztrácí. Opět zde mohla sehrát roli válka na Ukrajině, kvůli které Babiš ztrácí pozornost společnosti. Stejně tak by mohlo být na vině i jeho trestní stíhaní, k němuž byl před časem šéf hnutí vydán. Druhé místo Babišovi připadá i u sázkové kanceláře Fortuna, kde má nyní kurz 2,65.

Dlouhodobě si však Babiš, který svou kandidaturu dosud nepotvrdil ani nevyvrátil, ve volebních průzkumech drží prvenství. Podle průzkumu agentury SANEP z ledna letošního roku by se spolu s Pavlem dostal do druhého kola voleb. Následně by o zhruba tři procentní body vyhrál. Je však otázkou, jak moc se válka, která se odehrává nedaleko Česka, propíše i do následujících průzkumů.

Pavel Fischer (kurz: 11)

O jeden bod si oproti lednovým kurzům pohoršil také senátor Petr Fischer, který již v minulosti oznámil, že by se rád boje o Hrad znovu zúčastnil. Od roku 2018, kdy v prezidentské volbě skončil na třetím místě, však o své kandidatuře příliš nemluví. Průzkumy i sázkové kanceláře ho však do svých predikcí zařazují, dosud většinou zastával třetí místo za Babišem a Pavlem. U Fortuny má kurz 12.

Danuše Nerudová (kurz: 11,5)

Mezi významné favority se řadí i rektorka Mendelovy univerzity v Brně a ekonomka Danuše Nerudová. Oproti lednovým kurzům si pohoršila o 1,5 bodu, stále se však řadí mezi největší favority. O kandidatuře uvažuje již od roku 2021. U společnosti Fortuna má Nerudová kurz 11 a ve volbách by brala třetí místo.

Miloš Vystrčil (kurz: 16)

Pomyslnou pátou příčku by nyní podle kurzů obsadil šéf Senátu Miloš Vystrčil, který si pohoršil o jeden bod. U společnosti Fortuna má kurz 18. Coby člen ODS by se mohl stát kandidátem, kterého by oficiálně podpořila koalice Spolu. Zatím však Vystrčil svou kandidaturu neoznámil, ale ani nevyloučil.

Miroslava Němcová (kurz: 20)

Podobné šance s podporou koalice Spolu má Vystrčilova kolegyně z horní komory Miroslava Němcová. Oproti lednovým kurzům si pohoršila o čtyři body. Stejný kurz, 20, má i u společnosti Fortuna. Boj o Hrad přímo zvažuje.

Další kandidáti:

Mezi další favority se podle kurzů řadí například český odborář a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula (kurz: 21 – Tipsport i Fortuna), kandidaturu zvažuje. Toho dokonce Miloš Zeman označil za jednoho ze svých favoritů.

O post prezidenta se bude ucházet také matematik a miliardář Karel Janeček (Tipsport: kurz 22, Fortuna: kurz 21), který svou kandidaturu definitivně potvrdil v lednu. Možnost kandidovat chce získat prostřednictvím podpisů běžných občanů.

  • ministr vnitra Vít Rakušan (kurz: Tipsport 28, Fortuna 33) – zájem o funkci prezidenta nemá
  • senátor Marek Hilšer (kurz: Tipsport 36, Fortuna 38) – kandidaturu potvrdil
  • bývalý prezident Václav Klaus (kurz: Tipsport 44, Fortuna 45) – kandidaturu nevyloučil
  • senátor Jiří Drahoš (kurz: 55 – Tipsport i Fortuna) – kandidaturu nevyloučil
  • advokátka Klára Long Slámová (kurz: Tipsport 75, Fortuna 77) – kandidaturu potvrdila
  • komik a moderátor Miloš Knor (kurz: Tipsport 85, Fortuna 90) – kandidaturu potvrdil
  • velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický (kurz: Tipsport 90, Fortuna 95) – kandidaturu dříve zvažoval

Tagy: