Ztráty Rusů na Ukrajině rostou. Moskva do armády verbuje i bezdomovce a drogově závislé

Ruští vojáci

Válka na Ukrajině (3.9.2022 8.00)

Ruská armáda má na Ukrajině tak citelné ztráty, že se snaží verbovat nové muže, kde jen může. Již dříve se objevily informace, že náboráři přemlouvají vězně, aby se zapojili do války, čímž si mohou vysloužit svobodu. Nyní se zaměřili na nový cíl – bezdomovce. Verbíři totiž zahájili návštěvy různých ubytoven, kde se je ke službě v armádě snažili přesvědčit.

„Verbíř přišel s letáky, které informovaly o tom, že muži jsou voláni do vojenské služby, ve které by sloužili na základě uzavřených smluv,“ sdělil pro ruský deník Rotunda pod příslibem anonymity jeden z pracovníků charitativní organizace Nočležka, která pečuje o bezdomovce.

Údajně zamířili do vícero ubytoven v jedné ze čtvrtí ruského Petrohradu. Zdroj zároveň dodal, že onen verbíř nedovolil, aby byly letáky rozdány a šířeny. Mluvčí charity Tatjana Baženovová pro zpravodajský portál Bumaga zdůraznila, že Nočležka nemůže zajišťovat odvody lidí, o které se její pracovníci starají. „Vždy jsme stáli mimo náboženství i politiku, takže v této věci nepomůžeme,“ vzkázala.

Rotunda na svém telegramovém účtu onen zmiňovaný leták zveřejnila. Zároveň uvádí, že představitelé petrohradské administrativy potvrdili armádní náborovou akci pro bezdomovce. „Vysvětlili, že cílem bylo informovat co nejvíce lidí o možnosti služby v armádě v rámci kontraktu. Zároveň mírnili nařčení s tvrzením, že šlo o osobní aktivitu jednoho člověka. Vedení petrohradské městské části takový příkaz dle svého vyjádření nevydalo,“ píše Rotunda.

Informace přichází v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos, podle něhož se má početní stav ruských ozbrojených sil od začátku nového kalendářního roku zvýšit o 137 tisíc vojáků. To by znamenalo z původních 1 013 628 asi na 1 150 000 lidí.

Nejen bezdomovci, ale i odsouzení vrazi

Zahraniční média v čele s agenturami Reuters či AP dále informují, že rozsáhlé nábory představitelé ruské armády zahájili rovněž ve věznicích. Ideálně prý cílí hlavně na vrahy či odsouzence s drogovou minulostí. Moskva těmto lidem nabízí prominutí jejich trestů a finanční odměnu navrch. Většina odsouzených tuto nabídku podle zveřejněných informací přijme.

Britský deník The Sun uvádí, že potenciálním rekrutům verbíři nabízí měsíční plat až 200 tisíc rublů, což je zhruba 80 tisíc korun. Dalších asi 140 tisíc korun pak mohou dostat jako jednorázový bonus, pokud za sebou už mají nějakou vojenskou zkušenost.

Ruské ztráty na Ukrajině rostou

Ruská federace v bojích na Ukrajině přišla již o tisíce mužů. Odhady se různí, americké úřady informují až o 70 či 80 tisících mrtvých či zraněných vojáků. Ukrajinci počty ruských ztrát pravidelně upravují a hovoří asi o 50 tisících vojáků. Sami Rusové přiznali necelých šest tisíc mrtvých.

Už před pár dny vyšlo najevo, že Rusové na Ukrajinu poslali nově vytvořený 3. armádní sbor. Ten je podle expertů sice poměrně solidně vyzbrojen, ale je tvořen narychlo posbíranými vojáky, kteří mnohdy nemají příliš vysokou morálku a nasazení.

Američané navíc uvedli, že se Rusko snaží posílit své síly na bojišti urychleným návratem zraněných s nedokončenou rekonvalescenci nebo najímáním lidí ze soukromých bezpečnostních agentur.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda vězení Moskva vrah bezdomovec Ukrajina Petrohrad Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu rotunda