Ukrajinská ofenziva selhává. Chtěli jen udělat dojem na Západ, tvrdí ruský ministr Šojgu

Sergej Šojgu

Ukrajinskou ofenzivu na jihu, která odstartovala na začátku týdne, nepopírá ani Kreml. Rusové však tvrdí, že masivní útok u Chersonu iniciovaný Kyjevem zcela selhává. Například ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek prohlásil, že jediným účelem ukrajinské ofenzivy je dělat dojem na Západ, přičemž Ukrajinci prý už nyní trpí znatelnými ztrátami. Analytici však hovoří o dílčích úspěších Ukrajiny.

„Ukrajinská armáda se snaží znovu dobýt území, která dříve obsadily ruské síly na jihu, přičemž trpí těžkými ztrátami,“ řekl v pátek podle prokremelské televize RT ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Podle něj Ukrajinci při pokusech o prolomení ruské obrany trpí značnými ztrátami. Ruské ministerstvo obrany vydalo již v úterý prohlášení, v němž tvrdilo, že ruští vojáci během jediného dne zabili přes tisíc ukrajinských bojovníků a zničili desítky tanků i další obrněných vozidel, čímž ukrajinská ofenziva v Chersonské oblasti „nešťastně selhala“.

Tyto zprávy jsou však v rozporu s tím, co uvádí Kyjev. O chersonské ofenzivě se spekulovalo dlouhé týdny. Ukrajinci však nejdříve pomocí dělostřelectva ničili muniční sklady, mosty přes řeku Dněpr a další strategická místa právě z důvodu, aby při zahájení masivního útoku snížili ztráty na minimum.

Potvrzuje to i prohlášení poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksije Arestovyče, který ve středu mírnil očekávání z ukrajinského útoku. Konkrétně vyzval veřejnost, aby neočekávala rychlý postup ukrajinské armády na jižní frontě.

Divadlo pro Západ?

Západní analytici zase rozporují tvrzení Moskvy, že by Ukrajina na jižní frontě v uplynulých dnech nedosáhla dílčích úspěchů. Vyplývá to například ze zpráv amerického Institutu pro studium války (ISW) či britské vojenské rozvědky.

Zdá se, že Ukrajinci v některých místech již prolomili ruskou obranu. Dokazovat to má i údajná nahrávka zveřejněná ukrajinským resortem obrany, na které prý mluví jeden z ruských okupantů u Chersonu: „Ukrajinci udeřili vším, co mají. Dostali se skrz první linii naší obrany.“

Šojgu je přesto přesvědčen, že ukrajinská armáda naplánovala ofenzivu jen kvůli nátlaku kyjevské vlády. Důvodem je podle Kremlu zájem Ukrajinců „vytvořit u západních podporovatelů iluzi, že Ukrajina je schopna provést protiútok“.

Tagy: