Česko je už půlku ledna na čtvrtém stupni PES, vláda ale projedná zpřísnění opatření

Test na koronavirus

Aktuální covidová statistika

Už 15 dnů se Česko drží fakticky na čtvrtém z pěti stupňů protiepidemického systému PES. Vláda bude přesto ve čtvrtek odpoledne jednat o dalším zpřísňování opatření proti šíření koronaviru. Ve středu se nemoc prokázala u 8 452 lidí, nových případů je asi o 240 víc než před týdnem. Dosud nakažených v mezitýdenním srovnání ubylo. Index je třetí den po sobě na 68 bodech. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Ke středě bylo v nemocnici s koronavirem 5 925 lidí. Pacientů ve vážném stavu ubylo za den zhruba 60 na 963.

Úmrtí do statistik přibylo 153 na celkem 15 944 obětí. COVID-19 je aktuálně prokázaný u 97 316 lidí. Podíl nakažených mezi testovanými ve středu klesl ke 28 procentům. Počet testů PCR se od pondělí drží pod 30 tisíci, podobně jako ve většině pracovních dnů minulého týdne. Méně přesných, ale rychlejších antigenních testů bylo ve středu téměř 23 tisíc, zhruba o 2 tisíce méně než v úterý.

Co se týká očkování, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bylo podáno 237 936 dávek vakcíny a seniorů starších 80 let bylo očkováno 66 200.

Nejvíce je nyní koronavirem zasažené Trutnovsko, kde za posledních sedm dní zaznamenali 1 025 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Chebsko s 946 případy. Pod 200 případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden je pouze na Chomutovsku a Jesenicku, kde je tak v současnosti šíření nákazy nejpomalejší.

Zjednodušené reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, roste už 11 dní za sebou. Od 16. ledna vystoupalo z 0,68 až na čtvrtečních 0,96. Když je číslo pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje. Bodově se nyní na hodnotě indexu podílí šesti body. Pokud je reprodukční číslo v rozmezí 0,8 až 0,9, je to za tři body, pokud stoupne nad hodnotu jedna a je do 1,1, přičítá se do skóre devět bodů.

Opět se naopak snížil průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny a také čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Oba ukazatele do indexu přidávají po 16 bodech. Stagnoval podíl hospitalizovaných, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici.

Nejvyšší hodnoty dosáhl index PES na začátku roku, kdy se tři dny držel na 90 bodech. Ve čtvrtém stupni, který je vymezen 61 až 75 body, je index od 14. ledna. V minulém týdnu bylo skóre v pondělí a úterý na 70 bodech, poté na tři dny stouplo na 73 bodů a od víkendu do tohoto pondělí bylo 69. Od úterka je ještě o bod níž.

Vláda bude jednat o zpřísnění opatření

V Česku už víc než měsíc platí opatření navázaná na pátý stupeň systému PES. Ve čtvrtek odpoledne bude vláda jednat o dalším zpřísňování. Příslušná ministerstva předloží své návrhy, řekl po středečním večerní jednání vlády Babiš. Uvedl, že není prostor na rozvolňování, naopak je třeba zvážit, jak dosavadní opatření vymáhat či zpřísnit.

Se změnami mají na čtvrteční vládu přijít jednotlivá ministerstva. „Nevím, s jakými opatřeními přijdou resorty, to uvidíme zítra. Musíme určitě zpřísňovat. Nemůžeme si dovolit dělat nějaká rozvolňování při takto vysokých číslech. Vypadalo to nadějně minulý týden, ale teď to jde opačným směrem,“ řekl ve středu večer Babiš.

Tagy:
Andrej Babiš jednání ANO 2011 vláda Česko koronavirus COVID-19 zpřísnění opatření systém PES index rizika Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky