Babišův poradce: Stres kolem nedostatku vakcíny? Až dorazí, může to být třikrát horší

Radek Mounajjed

Česko se musí připravit na snížené dodávky vakcín. Kraje přitom hlásí, že očkovacích látek pro zdravotníky a seniory nad 80 let už teď není dost, což vyvolává chaos a stres. Podle Radka Mounajjeda, stomatologa a představitele iniciativy Lékaři pomáhají Česku, by to však v době, kdy dodávky vakcíny přijdou, mohlo být až trojnásobně horší, protože nebudeme připraveni na masivní očkování. Řekl to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Podle Mounajjeda, který zároveň patří mezi poradce premiéra Andreje Babiše (ANO), se v příštích týdnech musí proces očkování zefektivnit. „Všichni probírají, že nejsou vakcíny, ale to teď neovlivníme. Obávám se, že až vakcíny dorazí – a neuděláme pár kroků – tak stres, který vidíme, bude trojnásobný,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové lékař.

Cestou by podle Mounajjeda měla být digitalizace, protože aktuálně vakcinaci doprovází přílišná byrokracie. Samotný průběh, kdy člověk přijde do očkovacího místa, aby si nechal dát vakcínu, označil za zdlouhavý. „Takhle nemůžeme masivně očkovat. Potřebovali bychom armádu úředníků a sekretářek, což je úplný nesmysl,“ vysvětlil Mounajjed.

Řešení navrhuje ve formě hackatonu, tedy akce programátorů, při níž by se vytvořily dvě aplikace. Jedna by podle Mounajjeda dokázala „nekomplikovaným způsobem“ řídit první a druhou dávku vakcíny, zatímco druhá by mohla celou věc zprocesovat.

Představitel iniciativy Lékaři pomáhají Česku hovořil rovněž o tom, že je potřeba zlepšit řízení celé operace. Sám i ale myslí, že by se nynější vedení, jehož součástí je například Babiš či ministr zdravotnictví Blatný, nemělo odvolat a začít znovu. „Nevěřím tomu, že když odejde premiér a přijde nový, tak se to zlepší,“ dodal Mounajjed v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Tagy: