Ztratil Blatný premiérovu důvěru? Některé jeho výroky nejsou namístě, řekl Babiš

Andrej Babiš a Jan Blatný

Tisková konference po jednání vlády

Otřásá se křeslo pod ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO)? Ze středečních výroků Andreje Babiše (ANO) je patrné, že premiéra značně rozhořčilo překvapivé vyjádření resortu zdravotnictví, podle něhož se přestane očkovat proti covidu. Babiš připomněl i další pochybení ministerstva.

Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády odpovídal na otázku, zda má Blatný stále jeho důvěru: „Některá ta prohlášení nejsou úplně namístě. Je potřeba, aby ta komunikace byla lepší,“ odpověděl premiér.

Zmínil například středeční informace o přerušení očkování proti koronaviru, které rozeslal Blatného resort. „Ministerstvo zdravotnictví úplně zbytečně psalo jednotlivým očkovacím centrům věc, která je z mého pohledu samozřejmá,“ řekl Babiš a dodal, že i mluvčí Blatného úřadu informaci interpretovala špatně. „Pak z toho vznikají takové zprávy a píše se, že se neočkuje,“ doplnil premiér s tím, že doufá, že se taková věc už nebude opakovat.

Premiér uvedl na pravou míru i Blatného výrok, že testování na nemoc COVID-19 přišlo stát zatím na 25 miliard korun. „Ten výdaj na antigeny je úplně jiný. Za minulý a tento rok je to něco přes necelých devět miliard,“ poznamenal Babiš, podle něhož je nicméně Blatný mediálně nezkušený a jeho úkoly ve vládě jsou náročné. Současně však Blatného ministerstvu vyčetl i další pochybení, třeba „ty reklamy různé nepovedené“, čímž narážel na kritizovanou kampaň na očkování, která svým provedením potenciální zájemce spíše odrazovala.

Babiš: Komunikuji s řadou expertů na zdravotnictví

Dotaz na důvěru Blatnému, který je od loňského října už třetím ministrem zdravotnictví, se později opakoval s dovětkem, kterým expertům premiér důvěřuje. Babiš následně zmínil řadu jmen, mimo jiné imunologa Zdeňka Hela, epidemiologa a Blatného předchůdce Romana Prymulu, epidemiologa Jiřího Berana a další, se kterými podle svých slov „velmi komunikuje“.

Předseda vlády tiskovou konferenci svolal po jednání kabinetu, na kterém se ministři rozhodli, že rozvolňování opatření není namístě, ale naopak je potřeba ještě zpřísnit ta stávající. O těch bude vláda jednat už ve čtvrtek.

„Budeme spíš řešit zpřísňování opatření, pravděpodobně se nacházíme v situaci, kdy jsou lidi, kteří opatření dodržují, naštvaní a mají pocit, že je stát nedostatečně vymáhá. Potom jsou tu lidi, kteří je nedodržují a ti jsou naštvaní, že děláme opatření,“ uvedl Babiš. Ve čtvrtek podle něj vláda bude jednat o tom, jak epidemii ‚‚řešit lépe“.

S návrhy mají na čtvrteční jednání kabinetu přijít jednotlivá ministerstva. „Nevím, s jakými opatřeními přijdou resorty, to uvidíme zítra. Musíme určitě zpřísňovat. Nemůžeme si dovolit dělat nějaká rozvolňování při takto vysokých číslech. Vypadalo to nadějně minulý týden, ale teď to jde opačným směrem,“ dodal premiér.

Tagy: