Pavlovy cesty do krajů jsou výrazně levnější, než byly Zemanovy. Nově na ně přispívá i Hrad

Prezident Petr Pavel jezdí oproti svému předchůdci Miloši Zemanovi častěji do krajů, a jeho cesty jsou i levnější. Vyplývá to ze srovnání webu iDnes.cz. Hrad navíc na výjezdy do krajů přispívá.

Bývalý prezident Miloš Zeman vyrazil v roce 2013 na šest výjezdů za téměř 1,9 milionu korun. Oproti tomu Petr Pavel loni vyjel celkem osmkrát, což stálo 1,3 milionu korun. Na financování se navíc podílel i Hrad, což se v minulosti nedělo, informoval web iDnes.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruská válka si nezadá s druhou světovou, řekl Pavel na Vítkově. Citoval i Havla

Zemanovy výjezdy byly hrazeny z rozpočtů krajů, což kritizovala řada hejtmanů. V průměru stály jeho několikadenní cesty 370 tisíc. Leckdy se ale objevila cesta, která se blížila ke třem čtvrtinám milionu korun. Jednou takovou byl výjezd do Středočeského kraje – přišel na 678 tisíc korun.

Nejvíce peněz šlo na občerstvení a dopravu. „Další položkou s vysokými výdaji, které se později už výrazně neopakovaly, byla údržba a úprava okolí krajského úřadu. Významně se upravovala zeleň, ale i vzhled budovy,“ sdělil pro iDnes.cz středočeský krajský mluvčí Pavel Lochař.

Tři tisíce korun za ubytování

Pavel už po svém zvolení oznámil, že chce mít cesty hospodárnější než jeho předchůdce. „Nemyslím si, že je nutné, aby na výjezd do kraje jela kolona aut a spousta lidí, ale mělo by to být o pracovním obsahu jednání,“ řekl před svou návštěvou do Moravskoslezského kraje, na nějž Hrad z vlastního rozpočtu přispěl bezmála 60 tisíc při celkovém rozpočtu 90 tisíc.

Zatím nejdražším výjezdem Petra Pavla byla cesta do Olomouckého kraje 29. až 31. října loňského roku. Ta vyšla na 300 tisíc korun, Hrad zaplatil zhruba třetinu. „Pokud se jedná o přímé náklady spojené s ubytováním prezidenta republiky a paní Evy Pavlové, pak jde o částku 3 200 korun,“ napsala v reakci na dotaz MF DNES mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezident Pavel poskytl rozhovor americké CNN

Tagy: