Čtvrtek bude ve znamení silného větru. V některých krajích hrozí povodně

Muž v dešti

Počasí 17.2.2022 6:48

Meteorologové varují ve čtvrtek před silným větrem a povodněmi. Vichřice Dudley již komplikuje dopravu, policisté řeší popadané stromy i neprůjezdné silnice. Kvůli ojedinělým bouřkám a vydatnému dešti hrozí zvedání hladin řek, povodňová bdělost platí pro devět krajů.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na většině území se objeví déšť nebo přeháňky. Srážek bude postupně přibývat, ojediněle se objeví i bouřky. Na horách se očekávají srážky sněhové. K večeru by se však situace měla uklidňovat a oblačnosti i srážek by mělo ubývat.

Nadále je v platnosti výstraha před silným větrem, který může dosahovat rychlosti 90 až 110 km/h. Ve čtvrtek nad ránem naměřili meteorologové na Sněžce rychlost větru 181 kilometrů v hodině. V nižších polohách fouká v poryvech většinou do 90 kilometrů.

Varování před úrazy a komplikacemi v dopravě platí pro celé Česko. Problémy na silnicích zaznamenali během noci a k ránu například policisté v Karlovarském kraji. Popadané stromy a větve komplikují průjezdnost silnic, některé jsou uzavřené.

„V souvislosti s tím evidujeme také několik dopravních nehod. Jezděte s maximální opatrností,“ radí policisté. Na pozoru by se měli mít i chodci. Při pohybech venku by se měli držet dál od lesů a parků, kde hrozí pád stromů a větví. Stejně tak by se měli vyhnout starým budovám, u nichž hrozí pád zdí nebo střešních krytin.

„Je možné přerušení elektrického vedení, ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Zajistěte okna, dveře, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, zabezpečte skleníky,“ radí meteorologové.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C, na jižní Moravě až 15 °C. Během dne se bude pozvolna ochlazovat. Na horách teploty vystoupají k 5 °C. V platnosti je také výstraha před povodněmi, která platí pro devět krajů: Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Hladiny řek by mohly dosáhnout až prvního stupně povodňové aktivity, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Je možný zvýšený odtok vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě,“ doplňují meteorologové. Výstraha by měla skončit v pátek ráno, je však možné, že ji ČHMÚ ještě prodlouží.

V noci na pátek bude oblačno až polojasno. Místy se objeví přeháňky, zejména v severovýchodní, později v jihozápadní polovině území. Ve výšce nad 400 metrů, později nad 800 metrů bude padat sníh. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 °C. Vát bude čerstvý západní až severozápadní vítr o síle 5 až 10 m/s, někde i s nárazy kolem 20 m/s. Postupně bude slábnout.

Pátek se ponese v duchu zatažené a oblačné oblohy. Od jihozápadu se objeví déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C. Vát bude mírný vítr o síle 3 až 7 m/s, večer bude sílit, v nárazech může dosahovat rychlosti kolem 15 m/s.

Tagy: