Mrtvola na toaletě, pacienti bez dohledu. Covid plní italské nemocnice, lékaři nestíhají

Žalostný stav jednoho z oddělení neapolské nemocnice

Kritická situace v neapolské nemocnici

Na internetu koluje velmi znepokojivé video z Itálie. Záběry z nemocnice v Neapoli totiž ukazují až hororový stav jednoho z tamních oddělení. To je plné pacientů, o které se prý nemá kdo postarat. Ve videu je dokonce vidět i mrtvý člověk na toaletách. Ministr zahraničí Luigi di Maio oznámil, že se celý případ musí vyšetřit.

Podle italského deníku Corriere della Sera byl pacient nalezen bez známek života právě na toaletách v Nemocnici Antonia Cardarelliho v italské Neapoli, kam měl přijít s podezřením na COVID-19. Nemocniční personál ho měl objevit poté, co si někdo ze zdravotníků všiml, že je na záchodě již poměrně dlouhou dobu.

Autorem videa je Rosario Lamonica, který měl v této nemocnici sám být jedním z pacientů s koronavirem. Neukazuje však na něm pouze mrtvého na toaletách. Na dalších záběrech jsou vidět další pacienti, kterým se vůbec nikdo nevěnuje. „Tato žena zde leží pomočená a v exkrementech. Nevíme, zda je živá, či ne,“ říká autor videa. Následně natáčí další ženu, o které prý nikdo vůbec nic neví.

Italské agentuře ANSA následně popsal, že se personálu na pacienty ptal a žádal, aby jim zdravotníci pomohli. Ti jej však prý neposlouchali a řekli mu pouze, aby si hleděl svého.

Video je šokující, říká ministr zahraničí

Ministr zahraničí a jeden z lídrů vládního Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio prohlásil, že chce případ prošetřit. „Video mrtvého pacienta na toaletách v Nemocnici Antonia Cardarelliho je šokující. Život a právo na lékařskou péči každého občana jsou prioritami, které musí být ochráněny, ať to stojí cokoliv,“ uvedl na Facebooku k záběrům Di Maio.

Vládní představitel zároveň dodal, že situace v Itálii je velmi špatná, a ačkoliv je nejhorší na severu země, jih si nevede o moc lépe. „Situace v Neapoli a v dalších oblastech Kampanie je mimo kontrolu. Vláda musí zasáhnout, protože nám nezbývá čas,“ dodal ministr zahraničí.

Téměř 40 tisíc nakažených za jediný den

Itálie za posledních 24 hodin zaregistrovala 37 978 potvrzených případů nákazy koronavirem. S COVID-19 zemřelo dalších 636 pacientů, což je nejvíce od 6. dubna, informoval s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví deník Corriere della Serra.

Podobně jako na jaře je nejhůře zasaženým regionem Lombardie s finančním centrem Milánem, která dnes oznámila 9 291 nových případů.

Koronavirem se v Itálii, kde žije 60 milionů obyvatel, od prvního potvrzeného případu v únoru nakazilo celkem přes milion lidí. Na komplikace spojené s COVID-19 jich zemřelo 43 589.

Tagy: