Emotivní VIDEO: Moje paní mohla žít. Pozůstalí po obětech covidu viní Babiše

Krátce před říjnovými volbami se vzedmula další vlna odporu vůči premiéru Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. Nyní s kampaní proti současnému předsedovi vlády přišel spolek Neschopnost zabíjí, který připomíná kroky vlády v době pandemie koronaviru. Kritizuje Babišovo chaotické chování, zhroucení Chytré karantény, špatnou komunikaci či nesmyslná opatření. K tomu spolek přichází s příběhy lidí, kteří kvůli koronaviru přišli o své blízké, a emotivním videem. Babiš obvinění odmítá.

„Trvalo jim týden, než mi zavolali. Kdyby to stihli o jeden den dřív, mámu bych nenakazila. V životě by mě nenapadlo, že ji tehdy uvidím naposledy. Když si vzpomenu na všechny ty kecy o Chytré karanténě, zmítá mnou vztek a bezmoc,“ vypráví na stránkách spolku Neschopnost zabíjí paní Lucie.

Akce si dává za cíl přímo před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny „připomenout selhání současné vlády při zvládání pandemické situace“. CNN Prima NEWS má k dispozici i další příběhy pozůstalých.

Pan Pavel například popisuje, jak jej opustil jeho táta. Ten žil v domově seniorů a covidu podlehl již loni v říjnu, kdy se v Česku již naplno rozjela druhá vlna pandemie. „Dva dny mi telefonoval, že se nachladil a že má kašel. Když mi volala sestřička do práce, že mám za ním přijet, věděl jsem, že je zle. Zemřel druhý den,“ popisuje pan Pavel s tím, že jinak byl jeho táta v dobré fyzické kondici. „Z jeho smrti viním nekompetentnost Babišovy vlády, která v té době nedovedla ochránit ty nejslabší. Nesmíme zapomenout! Táta mi moc chybí,“ dodává syn oběti.

O svého tchána přišel pan Tomáš. Bylo mu 60 let a trpěl cukrovkou. „O týden nestihl očkování, o které velmi stál. Proč? Liknavost vládních příprav, prioritní očkování neohrožených skupin (mnoho politiků, celebrit, mladých učitelů, atp.). V regionální nemocnici snaha, ale nulový centrální plán, jaké přípravky podat a jakou péči poskytnout. Žádná komunikace s top zdravotnickými centry, žádná podpora z centra. Beznaděj,“ píše pan Tomáš s tím, že boj s pandemií v podání Babišovy vlády považuje za „největší politické selhání v našich novodobých dějinách“.

Paní Eva popisuje, jak kvůli pandemii přišla o strýčka. Zprvu byla ráda za opatření, která Babišova vláda na začátku podzimu činila. Změna přišla před krajskými volbami, kdy se uvolnila pravidla a řada lidí polevila v ostražitosti. „Nikdo si nespočítal to, jak skákala ta čísla, a to jsme nevěděli ani o všech případech. Nedělo se nic jen proto, že Andrej Babiš potřebuje být hodný do voleb,“ uvádí paní Eva. Nákaza se nevyhla jejímu 72letému strýci, který skončil v nemocnici na JIP. „Udusil se. Zemřel. Přijel bratranec a celá rodina, říkali, že mi měli věřit, ale už to nevrátí,“ dodává žena.

Šéf spolku: Babiš nás nechal napospas covidu

Za spolkem oficiálně stojí jistý Jan Jelínek, který se označuje za člověka, kterého „nenajdete na Wikipedii a ani není známý influencer, ale jen obyčejný občan“. „Spousta z nás Andreji Babišovi věřila, že je schopným lídrem, který nás vyvede z krize. Bohužel jsme se všichni spletli. Slibovaná Chytrá karanténa se mu sesypala pod rukama. Celou pandemickou situaci dlouho zlehčoval a nechal nás napospas covidové pohromě, ať se každý postará sám,“ kritizuje předseda spolku Jelínek.

Ten dále Babišovu vládu kritizuje za „chaotická a nesrozumitelná nařízení“ a smrt tisíců lidí přičítá na vrub premiérovi. „Kvůli tomu (chaotickému jednání premiéra) tady umírali lidé. Dvacet tisíc lidí přišlo o život předčasně a zcela zbytečně,“ dodává šéf spolku Neschopnost zabíjí.

Babiš obvinění odmítá

Premiér pro CNN Prima NEWS odmítl, že by během pandemie koronaviru pochybil. Za akcí vidí předvolební boj. „Samozřejmě že celé tyto volby jsou zase jenom o Babišovi a antibabišismu. Pirátostán a Spolu nemají žádný program, oni jen stále poukazují na Babiše, co udělal a neudělal,“ prohlásil.

Podle premiéra je situace v Česku skvělá. „Myslím, že lidi vědí, co jsme udělali. Česko zažívá nejlepší časy od vzniku samostatného státu. Dá se to vidět a myslím, že lidi to opravdu vidí. Takže nějaká obvinění já odmítám,“ uvedl předseda vlády s tím, že jeho vládě „opozice celý čas házela klacky pod nohy“.

Graf se smrtností

Jelínek svá slova dokazuje i na grafu, který spolek zveřejnil na svých stránkách a který srovnává počet obětí pandemie koronaviru v Česku a dalších státech při přepočtu na českou populaci. Například v Německu sice covidu podlehlo přes 93 tisíc lidí, ale při přepočtu na počet obyvatele Česka by jich bylo necelých 12 tisíc.

Podobná čísla vykazuje Rakousko. A v Polsku kvůli pandemii sice reálně zahynulo více než 75 tisíc lidí, jenže pokud tento údaj přepočítáme na populaci Česka, nezemřelo by u nás 30 tisíc nakažených, ale o devět tisíc méně.

„Křiklavý rozdíl v počtu úmrtí ve srovnání s jinými zeměmi není žádnou náhodou. Je důsledkem unikátní série tragicky nekompetentních kroků, za které je přímo zodpovědný sám Babiš a vláda pod jeho vedením,“ dodávají ke grafu představitelé spolku Neschopnost zabíjí.

Nikdo za námi nestojí, tvrdí šéf spolku

Šéf spolku zdůrazňuje, že za sebou nemá žádného politika či politickou stranu. „Opravdu za námi žádná politická strana nestojí. Jsme jen obyčejní lidé, kteří se už nemohli dívat na to, jak se Andreji Babišovi a jeho marketingovému týmu daří nechat Čechy zapomenout na brutální neschopnost jeho vlády. Dva ze tří Čechů, kteří na covid umřeli, umřít nemuseli, pokud bychom si zvolili schopnou vládu,“ sdělil CNN Prima NEWS Jelínek.

Spolek zmiňuje i další špatné kroky kabinetu. „V srpnu Babiš nedbal varování, sám impulzivně prosadil zmírnění opatření a nechal klíčové odborníky odejít. Ještě v průběhu září situaci dlouho zlehčoval, poslancům radil, ať místo covidu řeší zahrádkářský zákon, a sám se raději věnoval své kampani před krajskými volbami,“ pokračují dále představitelé projektu.

Ti Babišovu vládu neuznávají ani za nezvládnutou a často kritizovanou komunikaci vůči veřejnosti a viní ji z toho, že lidi demotivovala. „Babišova vláda celé měsíce odmítala poskytnout lidem v karanténě plnou náhradu mzdy. Až do letošního jara tak byli lidé s nízkými příjmy fakticky nuceni zatajovat onemocnění či kontakty, aby se nedostali do finanční tísně. I kvůli tomu se nákaza šířila dále a další tisíce lidí zemřely zbytečně,“ dodává spolek Neschopnost zabíjí.

Spolek informoval, že lidé mu zatím přispěli zhruba půlmilionem korun. Dary z transparentního účtu uvedeném na webu neschopnostzabiji.cz chce spolek podle svých slov použít „hlavně na to, aby se příběhy pozůstalých dostaly k voličům Andreje Babiše.

Tagy: