Vojtěch: Zdravotnictví vychází z krize posílené. Prestiž lékařů se zvýšila

Adam Vojtěch

360° 20.9.2021

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zopakoval, že období pandemie ukázalo, jak klíčová je pro české zdravotnictví digitalizace. S lékařem a bývalým náměstkem zdravotnického resortu Tomem Philippem (KDU-ČSL) se shodli, že Česko zažilo období opravdového krizového řízení.

„To období bylo mimořádně náročné, zdravotníci řešili řadu věcí poprvé. Troufám si tvrdit, že zdravotnictví vychází z krize posílené. Máme hodně zkušeností v oblasti elektronizace, což je dobrá cesta. Možná došlo i k posílení prestiže povolání zdravotníka, protože zájem o dané profese je velký,“ řekl Vojtěch v pořadu 360°.

S Philippem shodně uvedli, že české zdravotnictví se naučilo krizovému řízení. Úplně na všem se ale neshodli. „Je mi to líto, ale nemůžu pochválit ministerstvo. Nařízení byla často chaotická. Lékaři si ale dokázali poradit. Oddanost a síla systému je obrovská, díky tomu jsme vše zvládli,“ podotkl Phillip.

Debata následně sklouzla k tématu prevence, která je podle Vojtěcha základem všech nemocí. „Stále řešíme infekční chorobu, ale musíme i ty neinfekční, které si lidé způsobují sami třeba kouřením nebo obezitou. Vždy jsem byl zastánce toho, že musíme podporovat roli praktických lékařů. Musíme zlepšit motivaci, třeba i nějakou bonifikací,“ prohlásil ministr.

Problém podle něj nastává u pacientů s chronickými problémy, protože pokud nedodržují základní pravidla, přináší to komplikace, které jsou často velmi nákladné. Philipp vidí cestu v posílení programů zaměřených na prevenci, protože během pandemie došlo k jejich zmírnění.

Je potřeba posílit roli praktiků

Jednou z nutných změn je podle expertů posílení digitalizace českého zdravotního systému. „Týká se to například zvaní na preventivní prohlídky. Aby se nestalo, že lékař nevidí pacienta a nekomunikuje s ním třeba čtyři roky. Pak člověk přijde až ve chvíli, kdy má velký problém,“ apeloval Philipp.

Vojtěch dodal, že už od svého příchodu na ministerstvo v roce 2017 prosazuje posílení role praktických lékařů. „Třeba u diabetiků nemohli nějaké léky vůbec předepisovat,“ uvedl. Měl by fungovat systém, že specialisté se mají starat o lidi ve vážném stavu, základní případy pak řeší praktik.

O stavu současného zdravotnictví mluvil Vojtěch už ve čtvrtek na tiskové konferenci. „Naše zdravotnictví ustálo těžkou zkoušku covidem na výbornou. Stalo se něco, co si nikdo nedokázal desítky let představit. Je tady nemoc, která umí zahltit české nemocnice. Napříč zdravotnictvím se udělalo velké množství práce,“ podotkl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na stejné akci dodal, že „v rámci covidu jsme viděli, jak robustní a skvělé je české zdravotnictví, máme výborné sestry i lékaře“. Nezapomněl svou vládu pochválit, kolik peněž do zdravotnictví dala a jak velké odměny v celkové výši 14 miliard korun dala všem, kteří se starali o pacienty s covidem.

Někteří odborníci ale poukazují, že i když čeští zdravotníci opravdu dělali maximum, byla to právě vláda Andreje Babiše, kdo zavinil přeplněné nemocnice a smrt více než 30 tisíc lidí, kteří zemřeli v souvislosti s covidem.

Tagy: