VIDEO: Policie zveřejnila nové záběry nehody vlaku na Olomoucku. Řidiči kamionu hrozí osm let

V Olomouci došlo ke srážce kamionu s vlakem.

Záběry srážky vlaku s kamionem na Olomoucku

Policisté zveřejnili nové záběry nehody vlaku a kamionu, ke které došlo na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor v olomoucké části Bělidla. Kamion při střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil mohutný požár. Při nehodě bylo několik lidí lehce zraněno. Škodu policie vyčíslila na více než 30 milionů korun. Pětašedesátiletého řidiče polského kamionu již kriminalisté obvinili z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až osm let vězení. Řidič je stíhán na svobodě, řekla mluvčí olomoucké policie Petra Vaňharová.

Podle záběrů, které zveřejnila policie, se nehoda stala v úterý v 8:20 na přejezdu přes frekventovanou silnici v městské části Bělidla. Řidič kamionu převážející kovové součástky k nábytku jel od Hodolan, podle policie se pravděpodobně plně nevěnoval řízení a na železniční přejezd vjel na červenou. „Následně došlo ke střetu s právě projíždějícím osobním vlakem mířícím od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží,“ uvedla policejní mluvčí na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Téměř 30 zraněných si vyžádala srážka tramvají v Plzni. Příčiny nehody vyšetřuje policie

V danou chvíli ve vlaku cestovalo asi 30 lidí. „Vlivem nárazu se oddělil návěs od tahače, jehož nádrž zachvátil požár. Plameny se rozšířily na celou nákladní soupravu, osobní vlak a automobil, který přijel k přejezdu v opačném směru než nákladní vozidlo. Nehoda si vyžádala zranění řidiče nákladního auta, vlakvedoucího a nejméně šesti osob cestujících ve vlaku. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na částku přesahující 30 milionů korun,“ doplnila mluvčí. S ohněm bojovalo osm jednotek hasičů, hustý černý dým z místa nehody byl viditelný několik kilometrů od města.

Tragickým následkům podle hasičů zabránila pohotová reakce vlakvedoucího Romana Juřeny, kterému se podařilo včas zprůchodnit východ z prvního vagonu, jenž se po nárazu ocitl v plamenech. Lidé tak rychle mohli přejít do druhého vozu a poté ven. Podle zasahujících hasičů by se lidé bez jeho rychlé pomoci z hořícího vlaku včas a bezpečně nedostali. Hasičům vlakvedoucí po zásahu vypověděl, že vagon už byl v té chvíli plný černého dýmu, nebylo skoro nic vidět a špatně se dýchalo. Lidem uvězněným v hořícím vagonu pomohl na svobodu také Lukáš Dudík z nedalekého autoservisu, kterému se podařilo otevřít zablokované dveře prvního vagonu zvenčí. Následně se přidali i další kolemjdoucí.

Nehoda paralyzovala dopravu v části města včetně MHD, přes přejezd vede i tramvajová trať. Tramvajový provoz v této části města se dosud nepodařilo obnovit, oprava poničené tramvajové infrastruktury zabere několik týdnů. Přepravu cestujících zajišťuje dopravní podnik autobusy. Provoz vlaků se podařilo obnovit ve středu odpoledne po 28 hodinách.

Tagy:
nehoda policie vlak havárie kamion Olomoucký kraj Velká Bystřice Bělidla Hodolany