Video z nehody na D5: Auta se jen klouzala. Nejlepší bylo vyskákat, popsal řidič

Záběry z nehody na dálnici D5 z

Záběry z nehody na D5

Redakci CNN Prima NEWS se podařilo získat video z nehody 36 osobních a nákladních automobilů na dálnici D5 u Žebráku. Je na něm vidět, jak řidiči nemohli kvůli čerstvému sněhu na silnici kontrolovat své vozy a začali do sebe postupně najíždět. Šest lidí se zranilo, někteří z nich museli být transportováni vrtulníkem do Prahy. Provoz v obou pruzích byl obnoven až po 22. hodině.

„Byla sněhová vánice, bílá stěna. Nikdo nemohl vidět ani na krok. Podle mě někdo nedodržel rychlost a pak už se mlelo jedno auto za druhým. Je to složitá situace, nejlepší bylo vyskákat z aut,“ popsal nehodu redakci CNN Prima NEWS jeden ze svědků.

Na videu přímo z nehody je vidět, jak auta do sebe nekontrolovatelně narážejí, mnohdy v relativně velké rychlosti.

Pravděpodobnou příčinou nehody byla náhlá sněhová nadílka. „Na snímcích můžete vidět velkou proměnlivost počasí se sjízdností dálnice těsně před hromadnou nehodou. Povrch byl ošetřen mezi 28,5 až 80 kilometrem v časovém rozmezí od 9:42 do 10:40 hod. Vozovka byla ošetřena 15 až 20 gramy na m²,“ napsal na Twitteru mluvčí Ředitelství silnic a dálnice Jan Rýdl a přidal fotografie z dopravních kamer.

Příčiny nehody policie vyšetřuje, podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové nelze vyloučit, že na vině jsou i zhoršené povětrnostní podmínky. „Tou dobou se přes střední Čechy přehnala sněhová vánice, může to mít rovněž vliv. Budeme zjišťovat, jak se stala první nehoda a jaký byl časový sled dalších událostí,“ řekla Suchánková.

Nehoda si vyžádala šest zraněných. Jeden člověk byl ošetřen na místě, tři byli převezeni s lehkým zraněním do nemocnice v Hořovicích a FN Motol. „Dvě středně těžce zraněné osoby byly letecky transportovány na traumacentra do Fakultní nemocnice v Motole a Ústřední vojenské nemocnice v Praze,“ sdělil CNN Prima NEWS ředitel středočeských záchranářů Pavel Rusý.

Nehoda se stala ve směru na Prahu, ale provoz uzavřela v obou pruzích. Ve směru na Plzeň byla dálnice neprůjezdná do 16 hodin. Ve směru na Prahu se provoz po odklizení havarovaných aut a ošetření vozovky obnovil až po 22. hodině, tedy 11 hodin od nehody.

Tagy: