Video z výroby elektrické Škody Enyaq iV je hitem internetu. Ne však kvůli autu

Nebývá zvykem, aby se záběry z montážních linek stávaly virálními, ale v případě výroby škodovek se to podařilo díky kuriózní náhledové fotografii. Dva a půl milionu shlédnutí za pár měsíců hovoří za vše a odhaluje, co asi zejména muže ve skutečnosti zajímá nejvíce.

Polovodičová krize vrcholí a automobilky mají stále větší problémy s naplňováním naplánovaných kapacit. Přestože je velká poptávka, výroba ji pro nedostatek součástek z dodavatelského řetězce není schopna zcela uspokojit. V takové situaci prohrává výrobce, obchodník i zákazník. Týká se to i automobilky Škoda. Paradoxně proto není náhodou, že právě v tomto období se hitem na YouTube stalo video, které je kompilací záběrů z aktuální i historické výroby automobilů mladoboleslavské značky. Na YouTube na něj kliklo už téměř dva a půl milionu diváků, což je na video o délce dvě a čtvrt hodiny skoro neuvěřitelné. Samozřejmě, že hned po zveřejnění ho převzaly i jiné YouTube kanály, které rovněž registrují vysokou sledovanost tohoto obsahu.

Hezká slečna proti krizi

Naivním puritánům by se snad mohlo zdát, že se jedná o výsledek celkové situace v průmyslu a v neuspokojené poptávce a že potenciální zákazníci hledají na internetu informace a záběry ze zákulisí výroby, protože všude čtou o snižování výrobních kapacit.

V tomto případě to však vypadá na zcela jiný důvod. Autor videa použil v náhledem obrázku k videu fotografii z výroby automobilky ŠKODA, na které je kromě interiéru továrny zachycena i jedna pracovnice. Je to právě její atraktivita, která stojí za velkou úspěšností videa, jež by za běžných okolností oslovovalo podstatně méně diváků.

Někteří komentující tvrdí, že poutání pozornosti na video prostřednictvím přitažlivé figurantky je naplněním podstaty sexismu. Jiní zase tvrdí, že přece jde o fotografii skutečné osoby, která by neměla být považována za „nevhodnou na titulku“ jen proto, že se někomu zdá příliš atraktivní. Otázkou zůstává (a odpověď na ni by vyřešila i tento spor), zda tato fotografie nebyla upravována v grafickém programu, aby zaujala více prvoplánově klikajících diváků. Nakonec platí, že za reklamu zobrazenou u YouTube videí může autor získat peníze bez ohledu na motivaci a inteligenci diváka.

Prozradíme vám, že v samotném videu už se tato slečna nenachází, přesto má ale video čím zaujmout. Sledovat zákulisí výroby automobilů značky ŠKODA je totiž samo o sobě poutavé. V prvních minutách vidíme kompletaci elektromobilu ŠKODA Enyaq iV. Je nesmírně zajímavé vidět na vlastní oči, jak komplikovaný proces montáže automobilu je, přitom je to stále jen část z celkové práce – video nezahrnuje proces výroby jednotlivých dílů.

Tagy: