Mrazivé záběry z Prahy: Žena s dítětem dobíhala rozjetý vlak. Když upadla, druhé z něj vyskočilo

Vlak (Ilustrační foto)

Dítě vyskočilo z vlaku

Mimořádně nebezpečný hazard zaznamenala kamera na pražském hlavním nádraží. Matka s dítětem se snažila naskočit do vlaku, který se zrovna rozjížděl a v němž už bylo její další dítě. Když vidělo, že se matka do soupravy nedostane, vyskočilo na perón. Jen shodou šťastných okolností neskončila událost tragicky. Případ už prošetřují České dráhy, jako první na něj upozornil web iDNES.cz.

Záběry, při kterých se tají dech, se objevily na sociální síti. Žena s batohem na zádech se snaží doběhnout rozjetý vlak a skočit do něj i s dítětem, které táhne za ruku. Druhé z jejích dětí už je uvnitř. Jenže naskočit do vlaku se jí nedaří, klopýtá a padá na zem. V tu chvíli starší z dětí skáče z otevřených dveří vlaku na perón.

ČTĚTE TAKÉ: „Paní jsme vytáhli ohořelou, pána už bohužel ne.“ Svědek popsal děsivou nehodu na Rokycansku

Nebezpečná situace se stala na Hlavním nádraží Praha. Žena s dětmi se měla podle informací CNN Prima NEWS snažit naskočit do rychlíku, který jel z Prahy do Trutnova. Naštěstí nespadli pod rozjetou soupravu a hazard neskončil tragédií.

„Dostali jsme možnost nahlédnout do kamerových záznamů, které nám poskytla Správa železnic, a z nich jasně vyplývá, že v momentě, kdy došlo k vypravení toho vlaku, tak všechny dveře byly zavřené,“ sdělil mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Podle Českých drah žena otevřela dveře až ve chvíli, kdy byl vlak v pohybu. „Vozy tohoto režimu pracují v třídě TB5. To znamená, že tam dochází k automatickému zablokování dveří v momentě, kdy ten vlak překročí rychlost pět kilometrů v hodině,“ řekl Medelský. Incident se podle Českých drah měl odehrát při menší rychlosti, a proto šly dveře z venku otevřít. „Po překročení téhle rychlosti – a na konci videa je to vidět – dochází k automatickému zavření dveří,“ dodal Medelský.

To, že se do rozjetého vlaku nenaskakuje nebo naopak z něj nevyskakuje, je podle železničářů základní pravidlo bezpečnosti. „I když si člověk myslí, že vše snadno zvládne, opak je pravdou. V nejlepším případě to odnese odřeninami, většinou jsou ale následky daleko vážnější, včetně pádu pod jedoucí vlak,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

České dráhy případ prošetřují. Mimo jiné je bude zajímat, jestli vlakvedoucí i strojvedoucí splnili všechny podmínky pro bezpečný odjezd vlaku z nástupiště.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOU: Úspěšný jezdec Ondřej zemřel při závodě v Albrechticích. Zdrcení lidé mu posílají vzkazy

Tagy: