Vietnam odhalil novou variantu indické a britské mutace. Šíří se ještě rychleji

Aktuální covidová statistika (zdroj: CNN Prima NEWS)

Vietnam objevil novou variantu koronaviru, která je kombinací indické a britské mutace. Nová varianta se rychle šíří vzduchem, uvedl podle místního internetového zpravodajského serveru VnExpress vietnamský ministr zdravotnictví Nguyen Thanh Long.

Vietnamu se loni dařilo mít šíření nemoci pod kontrolou. Nyní však bojuje s novým ohniskem a nemoc se šíří rychleji. Od konce dubna se nakazilo 3 600 lidí v 31 z 63 měst a provincií. To je více než polovina z celkového počtu nakažených, napsala agentura Reuters.

„Po sekvencování genů u nově zjištěných pacientů jsme objevili novou variantu, která je kombinací indické a britské,“ prohlásil podle VnExpress ministr.

„Přesněji je to indická varianta s mutacemi, které původně patřily britské variantě,“ dodal s tím, že Vietnam nově odhalenou variantu brzy představí.

Nová varianta se přenáší rychleji než dříve známé typy. Laboratorní kultury nové varianty ukázaly, že virus se replikoval velmi rychle, což vysvětluje, proč se ve velmi krátké době objevilo na různých místech tolik nových případů, uvedl Long.

Země na jihovýchodě Asie doposud oznámila 6 396 nakažených, z toho 47 zemřelo. Země má téměř 98 milionů obyvatel.

Tagy:
Vietnam nemoc Asie mutace britská mutace indická mutace Nguyen Thanh Long VnExpress Nguyễn Thanh Long