Víkend plný sluníčka se přehoupne v tropy. Teploty dosáhnou 35 °C. Na co si dát pozor?

Exkluzivní předpověď na léto 2022 pro Lvy

Meteoroložka Valachová o počasí v dalším týdnu

V nadcházejících dnech si užijeme příjemného letního počasí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se během pátečního dne teploty vyšplhají až k 25 °C. S příchodem nového týdne do Česka dorazí tropy. Nejvyšší denní teploty se mohou v některých místech vyšplhat až k 37 °C.

V pátek bude jasno až polojasno. Během dne naměříme až 25 stupňů Celsia. „Nejtepleji bude na jižní Moravě, kde teploty překročí i tu letní hranici 25 °C. Počasí jako malované na sport,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Michaela Valachová.

Skoro jasno až polojasno bude také v sobotu. Na severu a severovýchodě se ojediněle objeví přeháňky, na horách budou četnější. Nejnižší noční teploty klesnou na 13 až 9 °C, na západě a severu naměříme kolem 7 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 20 až 24 °C, na jihovýchodě se budou pohybovat kolem 26 °C.

Také v neděli bude jasno až polojasno, přes den na severovýchodě přechodně až oblačno. Noční teploty klesnou na 12 až 7 °C, na západě naměříme až 4 °C. Během dne teploměry naměří kolem 25 °C, na jihu Moravy až 27 °C.

Vyvarujte se vysoké fyzické zátěži

Během příštího týdne do Česka dorazí tropy. „Začne k nám proudit teplý vzduch od jihu. Zdá se, že nejteplejší den bude ve čtvrtek. Tam zatím předpovídáme teploty mezi 31 až 35 °C, v nížinách dokonce 37 °C. Naštěstí se zdá, že by tropy neměly mít dlouhého trvání. Dorazit by měla studená fronta,“ sdělila Valachová s tím, že ochlazení přijde nejspíše s koncem příštího pracovního týdne.

A jak bychom se měli v takovém počasí chovat? „Vysoké teploty představují obrovskou zátěž na lidský organismus, proto nezapomínejme na naše děti, zvířata a starší lidi. Rozhodně bychom se měli vyvarovat zvýšené fyzické zátěži. Nedoporučuji také sportovat během odpoledne, kdy jsou ty teploty nejvyšší a zároveň může být i dusno. Měli bychom dodržovat pitný režim. Pozor bychom si měli dávat také v autě, které necháme zaparkované na parkovišti. Tam může teplota přesahovat i 50 °C,“ apelovala Valachová.

Tagy: