O víkendu přijde teplotní šok: Rtuť vystřelí až k 17 °C. Podívejte se, kde hrozí povodně

Ilustrační foto

Počasí (9.2.2024 6:45)

O víkendu nás čeká teplé jarní počasí. Zejména v sobotu bude po většinu dne slunečno a místy mohou teploty atakovat až 17 °C. V neděli bude obloha už zatažená a doprovázená deštěm, nicméně vysoké teploty i nadále přetrvají.

pátek ráno je na většině našeho území deštivé počasí, během dne by však měly srážky ustávat. Obloha zůstane zatažená po celý den. Teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C, tepleji bude zejména na jihu našeho území.

ČTĚTE TAKÉ: V Kalifornii řádí hurikán. Ulicemi tečou proudy bahna, milion lidí je bez proudu

V platnosti je až do odvolání výstraha ČHMÚ před povodňovou aktivitou, místy tak hrozí vzestupy řek, voda se místy může vylévat z břehů do okolní krajiny.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„Sobota už přinese zlepšení počasí, ráno bude sice stále ještě zataženo a místy mlhy, nicméně srážky už neočekáváme. Postupem dne by od jihu mělo ubývat i oblačnosti,“ sdělila meteoroložka CNN Prima NEWS Tereza Matušková.

Teploty v sobotu budou atakovat až 17 °C. To se týká zejména jižní Moravy, tam, kde zůstane nízká oblačnost, naměříme kolem 10 °C. „Ale stále jsou to teploty velmi nadprůměrně vysoké,“ připomněla meteoroložka.

Neděle už přinese zataženou oblohu. Postupně se na většině území objeví déšť, a to i v horských polohách. O něco nižší budou i teploty, nejčastěji očekáváme kolem 9 °C.

Sníh nečekejme

Sněhu se kvůli vysokým teplotám a dešti v nejbližších dnech nedočkáme. Pokud přesto plánujete výlet na hory, ideální volbou bude sobota, kdy i ve vysokých polohách vysvitne sluníčko.

Jizerské hory v sobotu přinesou maximální teploty až 9 °C, na Šumavě a v Novohradských horách může rtuť teploměru vystoupat dokonce až na 12 °C. A o stupeň chladněji bude i v Beskydech, kde ale pocitovou teplotu bude snižovat vítr o nárazech až 70 km/h.

Ochlazení by tak mohlo přijít až příští týden, ale ani to by nemělo být nijak výrazné. Teploty se budou stále držet nad nulou, nejčastěji bude kolem 5 až 6 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čechy uvězněné v Alpách se podařilo zachránit. Na nejvyšší rakouské hoře strávili dvě noci

Tagy: