Vildumetzová: Rakušan je jeden z nejhorších ministrů vnitra. Vytkla mu odmítnutí starosty Aše

Místopředsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová

360° (52)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by se především měl věnovat svému rezortu, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS stínová ministryně vnitra a místopředsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová. Podle ní je Rakušan jedním z nejhorších ministrů vnitra, kritizovala například rušení poboček pošty nebo odmítnutí nabídky na schůzku se starostou Aše. Člen sněmovního zahraničního výboru Ondřej Lochman (STAN) ministra hájil. Podle něj odvádí dobrou práci a zvládá krizové momenty, jako byla například střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

„Ministr vnitra by se především měl věnovat svému rezortu. Jsem přesvědčena, že je to jeden z nejhorších ministrů vnitra, který je za Starosty a nezávislé,“ řekla Vildumetzová. Rakušanovi vytkla například rušení poboček České pošty, personální situaci u Policie ČR nebo to, že hlasoval pro migrační pakt. Zmínila také jeho výjezdy do krajů, které podle ní nic nepřinášejí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakušan dostal při debatě vynadáno za Fialu. Udělejte referendum o euru, žádali lidé

„Rakušan byl za hnutí STAN v Sokolově, jezdí s marketingovým týmem a dělá z toho samozřejmě velkou show, ale nevidím, že by vyřešil nějaký konkrétní problém. Před týdnem se například ozval pan starosta Aše, který nemá policisty ve svém městě, pozval pana ministra do Aše a ten mu řekl, že má hodně práce a že v žádném případě jeho nabídku nepřijímá,“ popsala stínová ministryně. Dodala, že Rakušanovi několikrát nabízela, že si s ním sedne, aby probrali špatnou situaci v Karlovarském kraji.

Člen sněmovního zahraničního výboru Ondřej Lochman (STAN) ale Rakušana hájil. „Přijde mi hrozně vtipné, že členka hnutí ANO vytýká ministru Rakušanovi, že někam jezdí s marketingovým týmem, zatímco u pana Babiše a jeho týmu to nevadí. To mi  přijde absolutně absurdní,“ sdělil Lochman. Zároveň zdůraznil, že migrační pakt ještě není schválen.

Rakušan je podle něj dobrý ministr. „Ptejme se na to, co má za sebou za odvedenou práci. Podívejme se na zákony, které ministerstvo vnitra přineslo do Poslanecké sněmovny, nebo jak se zvládly krizové momenty, jako ta strašná událost před Vánocemi (střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při níž zemřelo 14 lidí, pozn. red.) Všechny ty jednotlivé věci jsou dobře odvedené, někdy i výborně,“ řekl Lochman.

Podobný názor zastává i předseda poslaneckého klubu Marek Benda (ODS). „Asi si dokážu představit i lepší ministry, ale nepochybně ten rezort zvládá. V žádném případě bych ho dramaticky nekritizoval,“ řekl Benda.

Tagy: