Virtuální tanky opustí Rusko i Bělorusko. Herní gigant Wargaming stěhuje své pobočky pryč

Herní studio Wargaming v souvislosti s válkou na Ukrajině opustí ruský a běloruský trh. Technologický gigant s kořeny v Minsku nebude v těchto regionech vlastnit a provozovat žádné podniky, očekává také vysoké ztráty. České zastoupení společnosti to oznámilo v tiskové zprávě. Wargaming je známý především díky on-line hře World of Tanks, která má na kontě zhruba 160 milionů hráčů po celém světě.

„S účinností od 31. března společnost převedla své podnikání v oblasti živých her v Rusku a Bělorusku pod místní vedení společnosti Lesta Studio, která již není se společností Wargaming spojena. Firma nebude mít z tohoto procesu žádný zisk ani dnes, ani v budoucnu. Naopak očekáváme, že v přímém důsledku tohoto rozhodnutí utrpí značné ztráty,“ sdělili redakci zástupci Wargamingu.

Nadnárodní výrobce a vydavatel her, který zaměstnává 5500 lidí po celém světě, sice sídlí na Kypru, své kořeny ale má v běloruském Minsku. V mnoha ohledech byl ruský trh pro herní firmu klíčový – nacházela se zde početná a věrná hráčská komunita.

Kromě přerušení podnikání Wargaming zajišťuje stěhování ruských i běloruských zaměstnanců včetně jejich rodin. „Přechod na nový provoz dokončíme s náležitou rychlostí, přičemž budeme i nadále plně dodržovat všechny zákony a zajišťovat trvalou bezpečnost a podporu našich zaměstnanců,“ podotkla společnost v oznámení.

Vedení kanceláří v Bělorusku a Rusku se má v nejbližší době sejít se svými týmy a nastínit jim předpokládané dopady na jejich práci. „Zaměstnancům, kterých se tato změna dotkne, poskytneme co největší odstupné a podporu,“ slíbilo vedení Wargamingu. Hry z dílen tohoto studia budou po dobu tohoto přechodného období nadále dostupné, ale již pod taktovkou nového vlastníka.

Firma má pobočku i v Praze

Společnost Wargaming byla spoluzaložena v roce 1998 podnikatelem a nynějším dolarovým miliardářem Victorem Kislyiem. Firma má pobočky v USA, Francii, Japonsku i v České republice. V pražském studiu pracuje podle jejího šéfa Michala Bartoně bezmála 250 lidí. Agentura Bloomberg v roce 2016 uvedla, že celková hodnota společnosti činí 1,5 miliardy dolarů.

Do povědomí se dostala především díky on-line hře World of Tanks, v níž se hráči účastní velkých tankových bitev. V současnosti vývojáři evidují zhruba 160 milionů aktivních hráčů po celém světě. Společnost má na kontě také populární tituly jako World of Warships, World of Warplanes či Master of Orion 3.

Šéf společnosti Victor Kislyi loni poskytl exkluzivní rozhovor redakci CNN Prima NEWS, v němž popsal své podnikatelské začátky a dopady pandemie na fungování firmy.

Tagy: