Českem obchází nový strašák. Dle průzkumu předčí obavy z války, nemoci i ztráty práce

Muž v obchodě s potravinami

Jak zvládají české domácnosti energetickou krizi

Největší obavou tuzemských domácností je zdražování energií. Říká to aktuální průzkum společnosti Ipsos. A možná se není čemu divit, zálohy se už podle průzkumu zvedly skoro polovině Čechů. Každá desátá domácnost přitom uvádí, že se kvůli tomu musí značně omezovat.

Kvůli vysokým zálohám se podle průzkumu musí omezovat 12 procent domácností. Že mají se splácením účtů Češi stále častěji problémy, potvrzují i sociální pracovníci.

„Za poslední půlrok se zvýšil počet klientů, kteří s námi chtějí řešit primárně svoje závazky vůči dodavatelům energií. Klienti, kteří v současné době přichází s tím, že mají problémy s hrazením zvýšených záloh, mají skoro vždy i další splátky,“ říká David Smejkal, ředitel poradny při finanční tísni. Ta poskytuje poradenskou činnost pro občany ve finanční nouzi, v hrozící či existující platební neschopnosti nebo v exekuci a pomoc při podání návrhu na oddlužení.

Podle Dagmar Kopečkové, ředitelky portálu TZB-info, který se zabývá technickým zařízením budov a úsporou energií, by domácnosti měly začít šetření hlavně tím, že přestanou plýtvat. „Je to o tom, že se budu krátce sprchovat, nepoteče mi voda, protože myju nádobí pod tekoucí vodou, nebudeme zakrývat otopná tělesa nebo snížíme teplotu vytápění o jeden či dva stupně v místnostech kde nepobýváme.“

Kopecká dodává, že může pomoci i výměna starých spotřebičů. „Typicky jsou to staré mrazáky a chladničky, kdy nové mají lepší izolaci a jsou energeticky efektivnější,“ radí Kopecká s tím, že pomoci může už jen to, že ledničku umístíme do chladnější místnosti.

Ne všechny obavy Čechů jsou ale podle analytiků opodstatněné. Třeba zdražování potravin se prý bojí mnohem víc, než o kolik se ceny reálně zvedly.

Tagy: