Vízek o Plzni ve skupině smrti: Nevadí, že bude pro obry potravou. Její příběh je krásný

Viktoria Plzeň byla předhozena majestátním evropským lvům. Chtě nechtě se počítá s tím, že ve slavné Lize mistrů budou pro Bayern Mnichov, Barcelonu a Inter Milán fotbalisté ze západu Čech chutnou kořistí. Podle Ladislava Vízka to není důležité. Nemají co ztratit a splní si sny. „Podle mě nemohli dopadnout lépe. A vůbec mi nevadí, že budou pro obry potravou,“ zmiňuje bývalý československý reprezentant pro CNN Prima NEWS.

Allianz Arena, Camp Nou, San Siro. Tým trenéra Michala Bílka čeká po senzačním postupu na podzim série poznávacích zájezdů, během kterých se podívá na jedna z nejslavnějších fotbalových míst Evropy. „Také si pamatuju, jak jsem vždy zíral, když jsem přijel na velké stadiony,“ podotýká pro CNN Prima NEWS Vízek.

Především jsou zápasy s giganty životním zážitkem, zhmotněním dětských snů. Novinka, že si Viktoria zahraje po dvou zápasech proti Bayernu, Barceloně a Interu, byla pro plzeňskou kabinu dechberoucí.

Takovému losu se ve fotbale říká „skupina smrti“. A i když si jdou červenomodří pro smrt, byli zaplaveni příjemnými emocemi. „Jsem v šoku. Los nám přidělil krásnou skupinu. Jsem hrozně šťastný. Chtěl jsem na nějaký pořádný stadion, ale tipoval jsem spíš Paříž, tyto tři velkokluby jsem vážně nečekal,“ komentoval útočník Tomáš Chorý a mluvil i za své parťáky.

Nadcházející momenty v Lize mistrů si budou Plzeňáci pamatovat navždy. Ale samozřejmě by se jim ve stáří vzpomínalo ještě lépe, kdyby jejich vystoupení neskončilo samými debakly. Vízek doufá, že Viktoria nebude při cestování po Evropě sbírat příděl za přídělem. Nicméně zároveň dodává, že pro slavné kluby nebude problém ji porazit.

„Myslím si, že Plzeň by měla pro ostatní být spíše potravou. Ale Viktoria si žije opravdu moc krásný příběh. Obrovský sen. S hrou, kterou předváděla v lize a dotáhla to díky ní k titulu, se jí nedávaly do pohárů moc velké šance. Pomalu ani na jednu ze soutěží. Najednou je máme v Lize mistrů s takovými obry. Podle mě nemohla dopadnout lépe. A vůbec mi nevadí, že bude pro tyto obry potravou,“ pokračuje.

Podle držitele zlaté olympijské medaile z roku 1980 a účastníka MS 1982 mohou čeští mistři těžit z toho, že se od nich nic nečeká a nebudou pod tlakem. Své si splnili. „Ať se tomu postaví čelem. Kluci nemají co ztratit. Je jen škoda, že třetí soupeř není slabší, aby se přes něj dalo dostat na třetí místo a zahrát si tak na jaře play-off Evropské ligy. Hráči Plzně to vědí, budou bojovat a uvidí, na co to bude stačit. Každopádně si odnesou zážitek na celý život. Ať to dopadne jakkoliv, posunuje je to dál.“

Najít v sobě něco doposud neznámého

Vízek větří šanci v tom, že „monstra“ z Německa, Španělska a Itálie zrovna nebudou mít svůj den. „Ale když to tyto týmy rozbalí, dělám nad Viktorií křížek,“ usmívá se trojnásobný mistr Československa s Duklou. „Ale třeba především v domácích zápasech předvede heroický výkon. Když jsem sledoval Plzeň při předchozích účastech v Lize mistrů, určitě ostudu neudělala. Jsem zvědav, jak se s tím popere současná generace.“

Pokud by mělo dojít na – byť třeba jediný – šokující výsledek, bude potřeba, aby hráči očarovaní možná neopakovatelnou událostí v sobě našli něco, o čem doposud netušili, že v sobě mají. „Především asistent trenéra Pavel Horváth, který si s Plzní Ligu mistrů zahrál, by měl hráče takto nastavit. Jsou zvyklí běhat, ale budou muset běhat ještě jednou tolik. Pověstné srdíčko nesmí chybět. To potřebují, aby ze střetnutí s giganty vyšli dobře, a ne s ostudou. Aby se třeba mohlo stát ledacos,“ míní 67letý Vízek.

A také vyjmenovává nejúčinnější plzeňské zbraně. Pevná defenziva a za ní výtečný gólman Jindřich Staněk. Ten poslední měsíce vytahuje často zázračné zákroky, kterými drží svůj tým nad vodou. Tak třeba bude deptat i bývalého kanonýra Bayernu nyní ve službách Barcelony Roberta Lewandowského nebo hromotluka z Interu Milán Romela Lukaka.

„Mohli by skupinu absolvovat se ctí, ale myslet si na třetí pozici? To nevím. A samozřejmě na postup do další fáze Ligy mistrů už vůbec ne,“ uzavírá Vízek takzvaně bez růžových brýlí.

Tagy: