Vízek: Šmicerova revoluce může očistit český fotbal, bafuňařina se ale nevymýtí nikdy

Ladislav Vízek

Bývalý fotbalista Vladimír Šmicer stojí v čele iniciativy Fotbalová revoluce, která chce změnit poměry v českém fotbalu. Podle internacionála a Šmicerova tchána Ladislava Vízka může tato akce očistit český fotbal. Prohlásil to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS. Zároveň však doplnil, že „bafuňáři“ a korupční jednání z fotbalu nikdy úplně nezmizí.

Fotbalová revoluce je podle Vízka cestou, jak očistit český fotbal. Samotný Šmicer by podle něj mohl být osobností, která by usedla do jeho čela. „Já bych si přál, abychom měli předsedu veselýho, mladýho a čistýho kluka. Vláďa Šmicer tohle všechno zosobňuje,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Vízek na adresu svého zetě.

Aktuálně je předsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martin Malík, ale hovoří se o tom, že nejvlivnějším mužem českého fotbalu byl dlouhá léta jeho místopředseda Roman Berbr. Ten čelí obvinění z korupčního jednání a ovlivňování zápasů. Toho se měl dopouštět nejen na nejvyšší úrovni, ale i v nižších soutěžích, kde si takto měl udržovat vliv.

I přes změnu na postu šéfa FAČR a případně i na dalších důležitých pozicích však Vízek doplňuje, že opravdová fotbalová „bafuňařina“ se nevytratí. „To se nevyčistí nikdy. Ten poslední (tým – pozn. red.) se bude vždycky chtít nějak zachránit a použije pro to všechno,“ doplnil Vízek.

Vše se podle bývalého slavného fotbalisty a nynějšího komentátora fotbalového dění rozhodne při volbách předsedy FAČR. „Pan Malík dělá tři roky s Berbrem. Všichni si myslíme, že by se měl vzdát funkce a uvidíte, že se bude držet stolu do posledního dechu,“ řekl Vízek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Klíčoví jsou Křetínský a Tvrdík, říká příbramský boss Starka

Podle Vízka v českém fotbale Berbr „zasel zlo“. Právě jeho zeť má být člověkem, který fotbalové prostředí napraví. Aktuálně objíždí kluby po České republice a přesvědčuje je o potřebě změn. Fotbalový šéf 1. FK Příbram Jaroslav Starka ovšem říká, že se zatím neukázali u klubů z nejvyšší fotbalové ligy, tedy ani u něj. „Já budu taky šťastný, když za mnou přijedou. Já je doteď neviděl,“ řekl Starka.

Podle šéfa příbramského klubu si musí Šmicer a spol. především získat nejdůležitější postavy českého fotbalu. Za ty považuje majitele Sparty a podnikatele Daniela Křetínského s předsedou představenstva Slavie Jaroslavem Tvrdíkem.

Filípek: Berbr vybudoval systematickou korupci

Novinář deníku Sport Štěpán Filípek Šmicera hodnotí, jako dobrou tvář pro český fotbal i směrem do zahraničí. „Je to tvář z plakátu. Potřeboval by manažerské okolí, které za něj bude dělat černou práci,“ řekl Filípek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Filípek ve vysílání CNN Prima NEWS také popsal, jak dosud fotbalové prostředí vypadalo. „Z mého pohledu se tady dvě desítky let budovala systematická korupce, kterou zastřešoval Berbr,“ vysvětlil novinář. Tomuto systému se podle jeho slov následně přizpůsobovali další lidé. Někteří ze zištných důvodů a jiní ze strachu.

Zástupci Fotbalové revoluce by podle něj mohli prostředí očistit, ale měli by nabídnout konkrétní jména lidí, kteří by měli český fotbal vést. „Revoluce má myšlenky dobré. Lidé tam jsou docela v pořádku, ale já o nich nic nevím,“ odvětil Starka.

Tagy: