Boss fotbalové Příbrami Starka: Kupování fotbalových zápasů? Mám sotva na výplaty

Jaroslav Starka v pořadu 360° Pavlíny Wolfové hovořil o stavu českého fotbalu. Podle něj není všechno jen špatně.

V posledních měsících je zde intenzivní snaha očistit český fotbal od nekalostí, se kterými je spojován zejména v říjnu zadržený bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr. I přes početné kaňky, které dopadají na tuzemskou kopanou, nelze podle kontroverzního majitele 1. FK Příbram Jaroslava Starky brát všechno jen špatně. „Není to jen samé bahno, je se čím ohánět,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Jaroslavu Starkovi je často vyčítáno, že patří mezi „záporáky“ českého fotbalu a přispívá k jeho špatné pověsti u veřejnosti. Sám přiznává, že se s korupcí během své dlouhé funkcionářské kariéry setkal, ovšem tvrdí, že se na ní aktivně nepodílel. „Když se někdo pokusil ovlivnit zápas v náš neprospěch, tak jsem to vyřešil podle svého. Tak, jak jde život. Když mi někdo ubližuje, tak mu taky chci ublížit. Lidé ve fotbale mají svoje praktiky,“ řekl Starka v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Podle novináře deníku Sport Štěpána Filípka má uplácení v tuzemském fotbale dlouholetou tradici. „Z mého pohledu se tady dvě desítky let budovala systematická korupce, kterou zastřešoval Roman Berbr. Ať už to byli jeho pochopové, on byl takový náčelník. Ale vždy se tomu přizpůsobovali i další lidé. Buď ze zištných důvodů, či ze strachu. Otázka, co je horší,“ podotkl Filípek.

Starka si nemyslí, že je všechno jen špatně. „Má to dva úhly pohledu. Český fotbal má samozřejmě své problémy, není jich málo. Ale můžeme se chlubit, dostali jsme se na EURO, klobouk dolů před trenéry. Stejně tak reprezentace do 21 let je na mistrovství Evropy. Není to jen samé bahno, je se čím ohánět,“ poznamenal dlouholetý funkcionář.

Podle bývalého československého reprezentanta Ladislava Vízka je však stav českého fotbalu velmi bídný. „Není náhoda, že si o tom povídáme. Není normální, že by si ve vězení podali ruku dva šéfové našeho fotbalu. Byl tam Miroslav Pelta (bývalý předseda FAČR, pozn. red.), odešel a hned tam byl Berbr.“

„Ovládal soutěže, postupy, sestupy a ovlivňoval rozhodčí,“ popsal Filípek hříchy Berbra, který byl v lednu propuštěn z vazby a je vyšetřovaný na svobodě. Pro Starku zůstane i po všech problémech Berbr kamarádem. Přesto řekl, že pokud mu soud prokáže vinu, ať je potrestán.

Když děláte fotbal, jste automaticky gauner

Starka má za to, že konkrétně nejvyšší česká soutěž v současné chvíli není problematická. „Mně se zdá, že je čistá. Když nemám ani na výplaty, nemůžu dávat peníze rozhodčím,“ uvedl muž, kterého často veřejnost řadí do skupiny s pejorativním označením „šíbr“. „V Čechách je všeobecně úspěch trestný čin. Když děláte fotbal, tak jste automaticky gauner a podvodník. Novináři o tom píšou tak, aby to někomu vyhovovalo,“ dodal.

Ať kauza s Romanem Berbrem a všemi dalšími 19 obviněnými osobami kvůli ovlivňování výsledků zápasů dopadne jakkoliv, podle Vízka bude v českém fotbale vždycky trochu té „špíny“. „To je právě ta bafuňařina. To se nevyčistí nikdy. Poslední se bude chtít nějak zachránit a použije pro to všechno. Na vesnici až do divize si dají sud piva, ale od druhé ligy se chtějí zachránit stůj co stůj,“ podotkl někdejší hráč, jenž největší část kariéry strávil v Dukle Praha.

„Kluby jsou toho součástí. Je otázka, zda ty praktiky podporují, protože musí, nebo že za nimi stojí. Pokud si po Berbrovi budou vytvářet malé Berbry, tak se nic nepohne,“ uzavřel Filípek.

Tagy: