Zeman se ostře pustil do pětikoalice: Je to vláda amatérů. Z šedivých myší vyrostou jen krysy

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD

Zeman se opřel do koalice

Vláda není ani levicová, ani pravicová. Není ani liberální, ani konzervativní. Tato vláda je vládou amatérů. Během víkendového sjezdu České suverenity sociální demokracie, která užívá tradiční značku sociálních demokratů ČSSD, to uvedl exprezident Miloš Zeman. Neparlamentní strana si zvolila někdejšího premiéra Jiřího Paroubka za nového předsedu.

Zeman na sjezdu „nové“ ČSSD hovořil kromě jiného o tom, „kolik šedivých myší je v čele nejrůznějších politických stran“. „Jejich voliči možná doufají, že tyto šedivé myši vyrostou. Pokud ale šedivá myš vyroste, stane se z ní jenom krysa,“ prohlásil někdejší exprezident během svého desetiminutového projevu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemědělská blokáda Prahu nemine

Rovněž zdůraznil, že k úspěchu každé politické strany jsou zapotřebí zejména výrazné osobnosti. Příčinou chyb současného kabinetu je podle Zemana odborná nekompetence. „Vláda není ani levicová, ani pravicová. Není ani liberální, ani konzervativní. Tato vláda je vládou amatérů, což je to nejhorší,“ sdělil. Česká suverenita sociální demokracie by měla podle Zemana klást důraz na veřejný sektor – zdravotnictví, školství či sociální služby.

V sobotu se novým předsedou ČSSD stal Jiří Paroubek. „Vláda přilévá olej do ohně, pokud jde o konflikt ve východní Evropě, který zástupně vypadá jako konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou,“ tvrdil. Podle něj jde ve skutečnosti o konflikt mezi Ruskem a USA, respektive kolektivním Západem. „Česko se stalo trapným pěšákem ve hře velmocí,“ dodal.

Česká suverenita sociální demokracie využila toho, že Česká strana sociálně demokratická loni v červnu změnila svůj název na Sociální demokracii (SOCDEM). Někdejší poslankyně Jana Volfová posléze oznámila, že Českou suverenitu přejmenovala právě na Českou suverenitu sociální demokracie, přičemž bude využívat zkratku ČSSD. Šéf SOCDEM Michal Šmarda to tehdy označil za jednoznačné porušení ochranné známky, jeho strana podala žalobu.

Paroubek byl premiérem v letech 2005 až 2006, předtím zastával asi osm měsíců funkci ministra pro místní rozvoj. Sociální demokraty vedl přibližně čtyři roky do června 2010. Tehdejší ČSSD pod jeho vedením vyhrála krajské a senátní volby v roce 2008 i sněmovní volby v roce 2010. Premiérem se ale podruhé nestal.

Na podzim 2011 z ČSSD vystoupil a založil novou politickou stranu Národní socialisté – levice 21. století. V ní působil zhruba pět let, následně se v roce 2017 neúspěšně pokoušel o návrat do ČSSD. Loni v prosinci Paroubek oznámil, že plánuje vstup do strany Volfové, členskou přihlášku podal v Ústeckém kraji. Vede také spolek Nespokojení.

Tagy: