Vláda bude muset znovu požádat o prodloužení nouzového stavu, prohlásil Hamáček

Jan Hamáček

Prodloužení nouzového stavu?

Kvůli vývoji epidemie koronaviru bude vláda muset Sněmovnu opět požádat o prodloužení nouzového stavu, uvedl vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Novinářům v úterý řekl, že požádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby do připravované tabulky protiepidemických opatření doplnil, zda daná opatření nouzový stav vyžadují.

Zatím nouzový stav platí do 20. listopadu. Už dříve ministr vnitra uvedl, že nouzový stav může trvat až do Vánoc. Epidemická situace bude podle něj vyžadovat i po 20. listopadu platnost restrikcí vyhlášených na základě nouzového stavu, mezi které patří například uzavření části obchodů nebo omezení provozu škol.

I premiér Andrej Babiš (ANO) po prvním prodloužení nouzového stavu řekl, že podle expertů nebude jeho trvání do 20. listopadu, tedy příštího pátku, stačit.

O prodloužení nouzového stavu žádá vláda Sněmovnu, opozice přitom kritizuje vládu za nepřipravenost jednotlivých opatření a jejich navázání na vývoj epidemie. Systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření na základě epidemické situace, který připravuje ministerstvo zdravotnictví, bude mít podle ministra Blatného dvě úrovně.

První formou tabulky určí odborníci míru omezení obecně, hotová by měla být během dneška. Druhá úroveň rozpracuje opatření v jednotlivých oblastech a resortech. Celý systém chce ministr představit v pátek na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. V pátek ji projedná Rada vlády pro zdravotní rizika, řekl Hamáček.

Už minulý týden Blatný uvedl, že opatření budou rozdělena do pěti úrovní rizikového vývoje epidemie. Stav se bude hodnotit podle výskytu nových případů na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní, výskytu nákazy mezi seniory, reprodukčního čísla a podílu pozitivních testů v jejich celkovém počtu.

Tagy: