Ministr Blatný prosí firmy: Nechte zaměstnance doma, pomůže to zpomalit šíření viru

Jan Blatný

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného

Nejlepší situace je aktuálně v Praze, tam pozorujeme i poklesy nakažených, v jiných regionech je fáze stagnace nebo relativního růstu, uvedl biostatik Ladislav Dušek na tiskové konferenci ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k průběhu pandemie v Česku. Blatný apeloval, ať všichni zodpovědně začnou dodržovat opatření. Podle něj je Česko v bodu zlomu a rozvolňování může přijít za tři týdny. Zároveň požádal firmy, aby zaměstnancům umožnily práci z domova.

„Nejlépe na tom je Praha, tam pozorujeme i poklesy nakažených, v jiných regionech je fáze stagnace nebo relativního růstu,“ uvedl biostatik Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se v Praze snížila mobilita a ostatní kraje ji dobíhají.

I přesto je ale stále třetina testů pozitivní. „Procento pozitivity testů a pozitivních neklesá, ale stabilizovalo se. Trasování funguje,“ naznačil ministr zdravotnictví Blatný. Podle něj jsme v bodu zlomu a rozvolňování opatření by mohlo přijít za tři týdny.

V posledních dnech se podle hlavní hygieničky Rážové dělá 52 tisíc testů denně a důležité je trasování. Za čtvrtek obvolali přes 22 tisíc lidí. „Více se využívají sebereportovací formuláře. Ve čtvrtek je vyplnilo přes čtyři tisíce lidí, celkem kolem 73 tisíc. Kapacita trasování je téměř 1 900 osob,“ popsala Rážová.

Reprodukční číslo, které uvádí průměrný další počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle ředitele ÚZIS Duška 1,01. Pro rychlejší zpomalování epidemie je třeba ho snížit pod jedna a dál dodržovat přijatá opatření.

Také ministr zdravotnictví apeloval na lidi, ať sníží kontakty, pracují v maximální možné míře z domova a ať zodpovědně dodržují už přijatá protiepidemická opatření. „Čím více budeme opatření dodržovat, tím kratší dobu budou trvat,“ upozornil.

Později na Twitteru ještě jednou na zaměstnavatele apeloval: „Chtěl bych znovu požádat všechny zaměstnavatele, u kterých to situace umožňuje, aby umožnili svým zaměstnancům práci z domova. Nemohu home office nikomu nařídit, mohu jen apelovat na toto řešení, které může významně snížit mobilitu lidí a šíření epidemie v populaci.“

Model pro uvolňování bude mít pět úrovní s opatřeními

Zároveň na tiskové konferenci představil systém, podle kterého lidé budou vědět, za jakých podmínek se opatření zpřísní nebo naopak uvolní. Ten bude hodnocen barevnou škálou od zelené přes žlutou po červenou a bude mít možnost zaměřovat se na jednotlivé kraje, ale i na celou Českou republiku. Dostupný bude nonstop na webových stránkách ÚZIS.

„Chceme se vyhnout neustálému měnění opatření. Snahou je naprostá transparentnost a pochopitelnost modelu,“ uvedl. Dodal, že žádné rozvolňování přijatých opatření není pravděpodobné v příštím týdnu či deseti dnech. Termín návratu dětí do škol bude vycházet z připravovaného modelu.

Systém bude mít pět úrovní jednotlivých opatření, na kterých pracuje epidemiologická a hygienická skupina ministerstva zdravotnictví i skupina statistiků. „Budu vědět, že při riziku 20 procent budou aktivovaná opatření číslo dva. Když stoupne na 40 procent, bude třeba aktivovaná úroveň opatření tři,“ řekl ministr.

Posuzování regionu na škále nula až sto procent rizika bude vycházet z počtu nových případů na 100 tisíc obyvatel za čtrnáct dní. Dále ze zásahu populace seniorů, zjednodušeného reprodukčního čísla a z podílu pozitivně testovaných lidí ze všech testů. Kraje budou podle pěti stupňů i barevně odlišené.

Některá opatření budou platit ještě několik měsíců

„Cílem je maximální čitelnost a predikovatelnost, a proto jsou tam zahrnována kritéria, která si může každý občan vyhodnotit. Naším cílem je, aby s tímto skórovacím systémem mohli pracovat i běžní lidé,“ řekl ministr. První variantu chce mít Blatný do začátku příštího týdne. Hodnotit by se pak podle tohoto modelu mělo do konce letošního roku.

Upozornil ale, že některá opatření budou platit ještě několik měsíců, i když se bude rozvolňovat, protože počty nakažených klesají pomalu. „Například i když budeme moci jít do divadla, půjdeme tam s určitými ochrannými pomůckami,“ vysvětlil. Současná čísla vývoje epidemie podle modelů ÚZIS navíc předvídají spíš pomalejší brzdění epidemie, které bude trvat nejméně celý listopad.

Testy ve čtvrtek potvrdily v České republice nákazu koronavirem u 13 231 lidí. Je to o asi 2 500 méně než ve středu, kdy byl zaznamenán v Česku zatím nejvyšší denní přírůstek, a zhruba stejně jako před týdnem. V posledních dnech počty nově zjištěných případů nerostou ani neklesají. V Česku je však několik regionů, kde zaznamenali za posledních sedm dní více než tisíc případů nákazy na 100 tisíc obyvatel, a to například na Pelhřimovsku a Vsetínsku.

Tagy: