Vláda má nejnižší důvěru občanů od Nečase. Lidé naopak věří Ústavnímu soudu a prezidentovi

Důvěra ve vládu klesá

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) má nejnižší důvěru občanů od dob kabinetu Petra Nečase před deseti lety. Uvádí to průzkum STEM, který mapuje důvěru občanů ve státní instituce. Nejvíce lidé věří Ústavnímu soudu (59 procent) a také prezidentovi Petru Pavlovi (52 procent). Výzkumníci zároveň uvádějí, že na začátku vládnutí má hlava státu vždy vyšší důvěru, která ale postupně klesá.

Podle průzkumu STEM mají nejmenší důvěru členové vlády s 21 procenty. Následuje Poslanecká sněmovna (29 procent) a Senát (32 procent). „Míra důvěry českých občanů v instituce politické výkonné a zákonodárné moci, s výjimkou prezidenta, je tedy tradičně velmi nízká,“ uvádí průzkum STEM.

ČTĚTE TAKÉ: Výcvik ukrajinských vojáků v ČR bude pokračovat. Rusko je nejvýznamnější hrozbou, řekl Pavel

Podle analýzy podporují vládu především voliči vládní koalice. Zajímavostí je, že vládnímu kabinetu důvěřují spíše stoupenci stran koalice Spolu než příznivci Pirátů a hnutí STAN. „Nynější podpora vládě se pohybuje jen o něco výše než dosud nejnižší zaznamenané hodnoty, které veřejnost přisoudila vládě Petra Nečase v letech 2012 a 2013,“ uvádí průzkum.

Senátu nyní důvěřuje necelá třetina veřejnosti. Podle analýzy se jedná o stabilní podporu, která se pohybuje nad Poslaneckou sněmovnou.

Z politických institucí ale nejvíce občanů důvěřuje Ústavnímu soudu (59 procent). I zde ale došlo oproti minulým rokům k poklesu. Podle STEM to může být volbou některých ústavních soudců. „Je zajímavé sledovat, jak se oslabení míry důvěry v Ústavní soud od roku 2020 projevuje odlišně v různých sociodemografických skupinách. Mezi lidmi ve věku 18 až 29 let je míra důvěry v Ústavní soud stále vysoká, ale v ostatních věkových skupinách se významně snížila, zvláště u lidí starších 45 let. V souvislosti s úrovní vzdělání je výraznější pokles patrný u lidí s nižším vzděláním,“ uvádí agentura.

Vysoké důvěryhodnosti se může těšit i prezident Petr Pavel (52 procent). „Důvěru v prezidenta republiky můžeme srovnat též v kontextu hodnocení všech dosavadních prezidentů. Petr Pavel, podobně jako jeho předchůdci na začátku svých prvních volebních období, otočil klesající trend důvěry ve hlavu státu, v prvním květnovém průzkumu STEM po nástupu do funkce měl Petr Pavel důvěru téměř tří pětin veřejnosti,“ uvedla agentura.

Tagy:
průzkum STEM Petr Pavel vláda důvěra Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR Ústavní soud České republiky