Vláda odrbává lidi a při tom porušuje zákon. Nehodlám se na to dívat, řekl Havlíček

Karel Havlíček

K věci (10)

Když se mění zákony pro podnikatele a obce, hemží se to tu jedním lobbistou za druhým, ale když se jedná o důchodce, není tu nikdo, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Podle něj mají penzisté zastání jen u hnutí ANO a chování k nim je morbidní. Vláda se do smyčky s valorizacemi dostala podle jeho slov sama. Havlíček proto nehodlá přihlížet, jak někdo „odrbává lidi" a ještě u toho porušuje zákon.

„Když se mění zákony třeba pro podnikatele, pro obce, tak se to tu hemží jedním lobbistou za druhým. A když se jedná o důchodce, není tu nikdo. Důchodci mají jedno jediné zastání, a to je hnutí ANO,“ řekl Havlíček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hon na čarodějnice, řekl Kohajda k Jurečkově kauze. Používáte dvojí metr, obvinil ho Nacher

Lidí, kteří odvedli za celý život kus práce, si váží. „Nehodlám se dívat na to, že zrovna tuhle skupinu lidí budeme házet přes palubu, jakkoliv chápu, že je třeba se samozřejmě věnovat i jiným částem populace. Tohle se mi ale zdá skutečně morbidní. Ti lidé odpracovali nemalý kus práce a v momentě, kdy se řada z nich není schopná bránit, tak zásadním způsobem měníme zákony,“ řekl Havlíček.

Ústavní soud začal ve středu veřejně projednávat návrh na zrušení právní úpravy, která zkrátila loňskou mimořádnou valorizaci penzí. To, že se podle Havlíčka spor dostal před Ústavní soud, nikomu neprospívá. „Připadá mi to jak ve filmu Pelíšky. Komu tím prospějete? To není o tom, jestli to před soudem prospívá či ne, ale o tom, že se to k soudu vůbec dostalo. Kdyby se vláda chovala tak, jak se chovat má a nikoliv papalášsky, mohla valorizaci změnit od 1. ledna 2024. Vláda se do této smyčky dostala sama a my nebudeme přihlížet tomu, že když už někoho odrbává, tak přitom ještě porušuje zákon,“ sdělil místopředseda Sněmovny.

Podle předsedy Ústavního soudu Josefa Baxy rozhodnutí ve středu rozhodně nepadne. Po závěrečných návrzích soud jednání odročí na neurčito. Pokud by ale soud rozhodl ve prospěch stížnosti, bude to podle Havlíčka výhra seniorů. „Druhá věc je, že to bude obrovská blamáž pro vládu, protože ta na tom postavila svoji rétoriku v celém roce 2023 a teď by přišla o 20 miliard korun,“ popsal Havlíček. Podotkl, že by zde nepochybně vzniklo nemalé množství soudních pří. „Budou zde právní zástupci, možná dokonce i skupin seniorů, kteří se budou regulérně domáhat, aby jim byl vyplacen ušlý zisk,“ dodal Havlíček.

Pozici vlády u soudu hájí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Jako vláda si stojíme za tím, že postup byl v pořádku,“ uvedl Jurečka. Kdyby vláda za podmínek skokového růstu cen valorizovala důchody podle běžného zákonného mechanismu, ohrozilo by to podle něj dlouhodobou udržitelnost veřejných financí, proto jednorázově připravila jinou právní úpravu a nižší mimořádnou valorizaci. „Vláda se zachovala odpovědně, nikoliv svévolně,“ řekl ministr.

Tagy:
Marian Jurečka Karel Havlíček KDU-ČSL ANO 2011 vláda valorizace ústavní soud Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod Josef Baxa