Hon na čarodějnice, řekl Kohajda k Jurečkově kauze. Používáte dvojí metr, obvinil ho Nacher

 Michael Kohajda a Patrik Nacher

360° (8)

Tlak na rezignaci ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je podle jeho kolegy z poslaneckého klubu Michaela Kohajdy (nestr. za KDU-ČSL) „honem na čarodějnice“. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Celá událost je prý nešťastná a je potřeba respektovat, že Jurečka celé kauzy hluboce lituje. Používáte dvojí metr, obvinil Kohajdu jeho oponent ve studiu, poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (nestr. za ANO). Koaliční politici údajně požadovali odstoupení politiků předchozí vlády i v mírnějších situacích.

Jurečka udělal chybu, ale omluvil se za ni, uvedl ve vysílání Kohajda. „Trochu se mi zdá, že se v médiích dělá určitý hon na čarodějnice. Celá ta událost, která je samozřejmě nešťastná, se opravdu zneužívá,“ prohlásil. Situace by se podle něj měla uzavřít. „Měli bychom se věnovat pracovním věcem,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Měl by Jurečka rezignovat? Příliš podpory nemá ministr ani v místě, kde žije, ukázala anketa

Predikovat výsledky úterního zasedání lidovců odmítl. „Nejsem členem strany. Předpokládám, že kolegové poslanci a ostatní členové strany rozhodnou, jak uznají za vhodné,“ sdělil.

Nacher očekává, že strana svého předsedu podpoří. „Jenom se nemohu zbavit dojmu, že tady nastává můj oblíbený klasický dvojí metr,“ podotkl. Uvedl, že když byl Marian Jurečka v opozici, sám požadoval po mnohých politicích hnutí ANO odstoupení. Zmínil například Milana Hniličku, Janu Vildumetzovou nebo Romana Prymulu. „Když si vzpomenu, za co všechno odstupovali politici a ministři v předchozí vládě, nemůžu se zbavit dojmu, že ke změně politické kultury k lepšímu nedošlo. Došlo ke změně, ale k horšímu,“ namítl poslanec.

Nerudová hájila Jurečku

Celou situaci za „mediální lynč“ označila ve vysílání také ekonomka Danuše Nerudová. „Myslím si, že to pan ministr zhodnotí sám. Neměli bychom mu vysílat žádné vzkazy,“ doplnila.

Podle expremiéra a zároveň bývalého ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly (SOCDEM) by Jurečka odstoupit měl. Hlavním problémem v celé kauze je podle něj to, že ministr „nešikovně mlžil“. Kromě toho ale jmenoval další důvody. „Pro mě je ale rozhodující, že se nedařilo vypočítávat důchody, že celá řada sociálních dávek pro lidi, které já osobně znám, přicházela o měsíce později, ačkoliv byli v tíživé sociální situaci, a že zformuloval důchodovou reformu, která není ničím jiným než zhoršením stavu situace důchodců,“ pronesl Špidla.

Ministr Jurečka v pondělí oznámil, že nenavrhne svou rezignaci. Za jeho setrvání ve vládě se postavili i další lidovci, kteří Jurečkovu budoucnost projednají na úterním celostátním výboru. Opozice požaduje jeho odvolání kvůli vánočnímu večírku na ministerstvu práce a sociálních věcí, který pokračoval i přes tragický útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Tagy: