Jen do práce, na nákup a do přírody. Vláda omezuje pohyb na veřejnosti

Jindy rušná centra měst se po nových nařízeních vlády zřejmě opět vyprázdní

Vláda radikálně zpřísnila opatření

Od čtvrtka budou moct Češi pouze na nákup, do práce a domu. Vláda rozhodla o omezení pohybu i o uzavření maloobchodů a služeb. To vše platí od čtvrtečního rána od 6:00 až do 3. listopadu. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Velkoobchod bude bez omezení. Opatření proti koronaviru z posledních týdnů totiž zatím nefungují, a vláda tak musela přistoupit k dalším, řekl na mimořádné tiskové konferenci ve středu premiér Andrej Babiš. Zároveň se omluvil za to, že lidem tím znepříjemnil život.

„Nárůst je obrovský a bohužel opatření, která jsme udělali, nezploštila křivku a zatím nefungují. Za opatření se všem omlouvám,“ prohlásil premiér Andrej Babiš.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) následně ukázal aktuálně čísla vývoje a představil opatření nová dokud se nepodaří snížil reprodukční číslo ze současných 1,4 na 0,8. Zatím budou opatření platit od čtvrtka a prozatím do 3. listopadu.

Prymula: Omezení pohybu je jediná prevence

„Opatření jsou bohužel nezbytně nutná. Nemůže nám denně přibývat až 600 pacientů v nemocnicích,“ uvedl Prymula.

Češi mají nařízené omezení pohybu. Smí pouze do práce, na nákup, za rodinou a k lékaři. Zároveň by měli pracovat z domova, pokud to jde.

„Omezení volného pohybu osob je nejúčinnější forma prevence,“ uvedl Prymula.

Dále vláda přistoupila k uzavření maloobchodů a služeb. Výjimku mají lékárny, drogerie nebo prodejny s potravinami.

Vláda také omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. Na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Na tiskové konferenci upřesnil, že by se neměly tvořit fronty a lidé by se měli objednávat předem.

„Všude tam, kde je to možné nařizujeme, aby úředníci přešli na systém home office,“ uvedl ministr. Upřednostnit je podle něj třeba písemný nebo telefonický kontakt, dokumenty předávat jen přes podatelnu.

Některé úřady už provoz omezily dříve, tvořily se ale velké fronty. Ministerstvo dopravy kvůli tomu prodloužilo platnost končících řidičských průkazů.

To, co vláda stále ještě nezakázala, jsou vycházky do přírody a pobyty na chatách a chalupách.

Už během úterních pozdních večerních hodin, kdy se kabinet mimořádně sešel, hledali ministři řešení, jak docílit toho, aby lidé začali vládní opatření dodržovat. „Situace je velmi vážná. Není na co čekat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zdroj z úterního nočního jednání k tomu, proč vláda jednala do noci.

Opatření jsou tak téměř totožná s tím, co Češi zažili na jaře. Také mohli prakticky pouze do práce, nakoupit potraviny a domů. Zákaz volného pohybu se nevztahoval právě na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

Už během úterního odpoledne ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve Sněmovně prohlásil, že současná opatření proti koronaviru nejsou dostatečně účinná.

Už od středy jsou povinné roušky v autech nebo ve venkovních prostorách v obcích a městech. Výjimku mají jen členové domácnosti a roušky nemusíte mít na veřejnosti ani v případě, že jste od všech ostatních dál než na dva metry. Ochranu úst a nosu můžete sundat také při sportu.

Důvodem pro přijetí přísnějších opatření je podle Prymuly to, že se nedaří snížit takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik lidí jeden infikovaný v průměru nakazí. Nyní osciluje mezi 1,37 a 1,47. Ministr již dříve uvedl, že aby se podařilo dostat pandemii pod kontrolu, je třeba srazit reprodukční číslo na hodnotu 0,8.

Tagy: