Vláda poskytne 66 miliard na energie. Zruší i poplatek za obnovitelné zdroje

Jozef Síkela

Tisková konference po jednání vlády

Na pomoc firmám a domácnostem s energiemi pro nadcházející topnou sezonu vyhradí vláda 66 miliard korun. Po jednání kabinetu to ve středu na tiskové konferenci řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Vláda také zavede úsporný tarif, jehož přesnou podobu představí až v příštích týdnech. Ministr zatím pouze uvedl příklady slev, které se ještě mohou změnit. Stát rovněž odpustí lidem a firmám poplatky za obnovitelné zdroje.

„Přijali jsme válečný balíček. Vyhradíme 66 miliard korun na pomoc českým firmám a domácnostem. Úsporný tarif umožní proplatit část peněz za energie téměř všem domácnostem. Připravili jsme také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje pro firmy a domácnosti,“ řekl Síkela během brífinku.

Na pomoc domácnostem má vláda vyhrazeno 27 miliard korun. Poplatek za obnovitelné zdroje uhradí stát za domácnosti a firmy od letošního října do prosince a po celý příští rok. Podniky z energeticky náročných odvětví dostanou další pomoc v podobě kompenzací nepřímých nákladů, kterou stát vyplatí nejen letos, ale také příští rok.

Síkela uvedl, že domácnosti, které elektřinou svítí, topí nebo vaří, mohou od státu například dostat jednorázovou podporu až 11 tisíc korun. Obdobnou slevu získají domácnosti, které svítí elektřinou a topí plynem. Slevu dostane automaticky každá domácnost, nebude o ni muset žádat. Projeví se na jejím vyúčtování. „Výše slevy bude definitivně stanovena nařízením, které musí posvětit vláda,“ dodal ministr.

Dále potvrdil, že se úsporný tarif nebude vztahovat na víkendové nemovitosti, například chaty. Vláda nepočítá ani s podporou tarifů, které v sobě zahrnují dobíjení elektromobilů. Pro plynové kotelny v bytových domech nebo dálkové dodávky tepla z tepláren stát počítá s jinou podporou, konkrétní ale ministr nebyl.

Šéf průmyslu a obchodu zároveň ujistil, že vláda problémy způsobené ruskou invazí na Ukrajinu aktivně řeší. „Pomáháme s plněním plynových zásobníků, snažíme se zbavovat ruského vlivu na český jaderný průmysl a také jsme získali část kapacity v připravovaném LNG terminálu v Nizozemsku,“ uvedl. Podle Síkely se naplněnost zásobníků blíží 70 procentům celkové kapacity.

„Napravujeme chyby předchozí vlády, která selhala v budování naší energetické bezpečnosti. Děláme vše pro zbavení se závislosti na Rusku. Jsme v energetické válce, kterou proti nám rozpoutal diktátor Putin. Chce nás odradit od naší podpory Ukrajině. Musíme to ustát. Z morálních i strategických důvodů. Musíme si uvědomit, že válka bolí,“ dodal.

Tagy:
energie ekonomika politika STAN energetika vláda Jozef Síkela