Namyšlená a arogantní, neudržel se Skopeček. Jaký výrok hádku se Schillerovou rozpoutal?

Schillerová a Skopeček v Partii

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) a místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček dlouhodobě nešetří vzájemnou kritikou. Potvrdili to i ve vysílání CNN Prima NEWS, kdy se pohádali kvůli připravovanému vládnímu energetickému tarifu, stavu veřejných financí a kauzám v české politice. Skopeček dokonce Schillerovou označil za namyšlenou a arogantní.

Vláda bude ve středu jednat o úsporném energetickém tarifu, který má domácnostem pomoci vyrovnat se s nárůstem cen energií. Lidé by díky opatření mohli mít část spotřeby levnější o 15 až 20 %. Jenže tarif se nebude vztahovat na dodávky tepla z tepláren. Přitom na soustavu zásobování teplem jsou připojeny čtyři miliony občanů. Teplárny tedy upozorňují, že lidé, kteří žijí šetrněji v bytech, pomoc nedostanou, zatímco ve vlastních domech ano.

„Opravdu nevím, co na to říct. Na takzvaný úsporný tarif čekáme 134 dnů, než ministerstvo průmyslu a obchodu něco vytvoří. Nejhorší je, jak vláda říká, že se chce starat o ty nepotřebnější a cílit podporu na ekonomicky nejslabší. Ale tady vypadávají 4 miliony domácností v bytech, což často bývají lidé, kteří mají nízké příjmy. Co je to za cílenou podporu?“ kritizovala Schillerová a dodala, že současná vláda vůbec neřeší pomoc podnikatelům.

Vládě to možná trvá déle, ale nechce nic opravovat

Skopeček argumentoval tím, že pro lidi s centrálním vytápěním vidí jiné nástroje než energetický tarif, a to s ohledem na vývoj cen na energetických burzách. Dodal, že úsporný tarif neměl mířit ani na podnikatele. I tam vláda podle jeho slov chystá jiná opatření včetně snahy odpustit nebo kompenzovat vysoké ceny emisních povolenek.

„Ať paní exministryně vyčká do jednání a komentuje něco, co bude schváleno. Pamatujeme si covidové pomoci a zmatky, jak vládní strany navzájem říkaly protichůdné věci. Naše vláda má přístup jiný. Možná jí to trvá déle, ale dělá to tak, aby nemusela schválený tarif dvacetkrát měnit,“ oponoval místopředseda Sněmovny.

Náklady státního rozpočtu na úsporný tarif odhaduje ministerstvo průmyslu a obchodu na 16 až 24 miliard korun. Někdy se hovoří dokonce o 50 miliardách.

Skopeček uznal, že zmíněná částka je pro státní rozpočet problém. „Jednak chceme pomoci lidem, kteří si nedokáží s inflací pomoci sami. Samozřejmě bojujeme také s dědictvím zdevastovaných veřejných financí po paní Schillerové. Utrácela v dobách, kdy ekonomika rostla. Prosili jsme minulou vládu, aby nějaké peníze ušetřila, že je budeme ve složitějších dobách potřebovat. V prázdné kase se ale peníze hledají velmi těžko,“ prohlásil expert ODS.

Schillerová: Jste nekompetentní a nepomáháte

Za minulé vlády ANO a ČSSD se státní dluh zvýšil přibližně o 840 miliard. Podle předběžného návrhu státního rozpočtu na příští rok má schodek činit 295 miliard. A podle střednědobého výhledu se pak schodky v letech 2024 a 2025 opět jen těsně zarazí pod 300miliardovou hranicí. Pokud kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) vydrží a situace se podle tohoto odhadu bude skutečně vyvíjet, tak během jejího mandátu naroste státní dluh přinejmenším o 1,2 bilionu korun a celkem bude činit asi 3,3 bilionu.

„Dva roky jsme snižovali deficity po vašich vládách, nechali jste nám zadlužené finance v době minulé krize. Nikomu jste nic nedali, zvýšili daně a vytvořili dluh. Jenže přišel covid, kdy jsme se museli postarat o všechny, kteří měli omezené podnikání. Vy jste naslibovali, že budete ozdravovat finance. Takže mlčte, prosím. Chcete deficit zvyšovat, nikomu nepomáháte a jste nekompetentní připravit jakoukoliv pomoc. Zameťte si před vlastním prahem. A to nemluvím o korupčních skandálech,“ zmínila Schillerová i aktuální aféru kolem hnutí STAN a jeho již bývalého pražského náměstka Petra Hlubučka.

Tady už se Skopeček neudržel a velmi ostrou kritiku šéfce poslanců hnutí ANO vrátil. „Vím, že paní exministryně je namyšlená a arogantní, ale vyprošuji si, aby mi do televize říkala, abych mlčel. To ať si říká ve své rodině nebo poslaneckém klubu. Předložila historicky největší deficity veřejných financí a nevylže se z toho. Kdyby se chovala zodpovědně, mohli jsme mít na rozdávání sociálně slabším daleko více,“ prohlásil poslanec.

„Ať si zamete před svým prahem právě paní exministryně, a to včetně svých kauz. Ať nemluví o žádné korupci. Sloužila pod trestně stíhaným premiérem a pochází z Brna, kde je dobře známá Švachulova kauza Stoka,“ dodal Skopeček v narážce na korupční kauzu na radnici Brno-střed, po které uložil soud bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) 9,5 roku vězení.

Vláda pomáhá komplexně a bude tak činit dále

Cena energie roste zejména od začátku války na Ukrajině. Promítá se do ní, jak Rusko otáčí s kohoutky zemního plynu. Počítá vláda i s tím, že současná pomoc nebude stačit?

„Energetický tarif není jediná pomoc. Máme zvýšení penzí nebo existenčního minima. Pracuje se také na zjednodušení příspěvku na bydlení, takže se nelze bavit o nástrojích separátně, protože vláda pomáhá komplexně a bude tak činit dále,“ podotkl místopředseda Sněmovny.

„Nástroje jsou nedostatečné, my se ale snažíme vládu podporovat. Pan místopředseda neodpověděl na ty čtyři miliony domácností,“ měla přesto pocit Schillerová.

Tagy: